[開箱] 跟上大隊換AMD Ryzen

有4,5年冇砌過機, 順便phase out 咗部 i3 舊機, 做咗幾個星期research,又多得呢度有幾位熱心師兄畀建議, 順便去幫襯下 A-Sir, 呢兩日終於搞掂

Config
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2527044

原本唔想有光污染, 買咗個 cooler master SF240R ARGB 叫做跟下潮流試玩下

因為掛住砌機冇乜點影相, 只有事前及事後相

Photo

HWmonitor

750火火牛?

粒SSD 咁熱?
仲熱過HD...

我都係34度  ja wo

回覆 3# PowerShot

因為都係貴SF600 白金版好少錢,咁橫掂都係唔爭在

750火火牛?
PowerShot 發表於 25/10/2019 23:55

MSI B450-i Gaming Plus 個M.2接口係背板,
冇另外買 m2 Heatsink, 新高登見到廿零三十蚊 m2 Heatsink,不過有大約0.3至0.5cm 厚度
我驚黐咗之後塊底板頂住個機箱底, 個ssd平均45度,應該都可以唔使貼住掛

HWmonitor
popup 發表於 25/10/2019 10:57 PM

咩Bios? 可以keep到1.1v
定樓主鎖左?

定樓主鎖左?
sunnykoomos 發表於 2019-10-26 01:25

MSI B450I Bios已經有1003ABBA
我用3600x+MSI B450I

未命名 -1.jpg

回覆 7# sunnykoomos

定樓主鎖左?
sunnykoomos 發表於 2019-10-26 01:25

路過..分享...
唔多識set Bios,亂咁試變成咁,好似變咗長行3900,但涼咗好多...探索中...