[中央處理器] 第一代Ryzen賣到好平

香港代理已經冇入貨, 但淘寶就好平. 全新盒裝R3 1200 ¥245, R5 1400 ¥345, R5 1600 ¥605. 反而一粒二手魔改i7(4C8T)散片. 都要¥600. AMD U跌價係快D.

我又唔覺得有衝突

以前煙條獨大時Z板配i3都大把人

總唔能夠排除有啲人真係prefer逐樣upgrade

up ...
astrial 發表於 2019-11-11 04:50

3900X 都用到A320

但有冇人咁做~  呢D 係好反智既問題

當然係行到既,  同埋都無乜衝突

回覆 96# skywalker167

我都Asrock B350 但只係用1400 , 升到上5.0之後無再升 , 暫時無乜事正常使用中

咁你用緊第一代,   壞左MB,  就係搵2手  有咁平得咁平換番

點會買塊X570咁離地 ...
yick 發表於 2019-11-1 22:58

我又唔覺得有衝突

以前煙條獨大時Z板配i3都大把人

總唔能夠排除有啲人真係prefer逐樣upgrade

up完板後過幾個月再執返粒二手3950X

亦可以係買完板用住粒Zen 1先,等Zen 2跌價再換

我哋可能覺得唔make sense,但總會有人選擇咁做

我想問下我用緊asrock ab350m pro4同ryzen5 1600
但最近又必5聲 開機無畫面 我打算如果整得返就update bios 希望改善穩定性
因為部機真系間中開機無畫面 要clearcmos
但我見最新bios話不建議用緊一代同二代ryzen升上去
錦我想問有無話邊個agesa版本開始第一代ryzen不要上
除左最新的版本外

另外想問如果要改善穩定性而升級 有什麼建議
換二代Zen+ ryzen會不會穩定性有明顯改善???

同想問如果升上2代8核 需不需要重裝win10

1600同2600分別有冇3600同2600分別咁大呀
實頭 發表於 2019-11-3 22:28

3600同2600分別大!!!

佢地成日講到 1600 垃圾咁
你對比下囉
反正我唔買
doggiestyle 發表於 2019-11-4 16:19

6C12T 睇唔出有幾垃圾

咁一代1800x都唔係快1700好多嘅
普通散熱超極都係4.1-2  

via HKEPC Reader for Android ...
bibilubi 發表於 2019-11-4 09:06

可唔可以唔好拎埋可以超頻出黎講
Base clock全核 3.0 vs 3.6Ghz, 差20%

佢地成日講到 1600 垃圾咁
你對比下囉
反正我唔買
doggiestyle 發表於 2019-11-4 04:19 PM

公司文書機用緊,夠用有突

via HKEPC Reader for Android

回覆 90# doggiestyle

我重用緊R1400