[中央處理器] 第一代Ryzen賣到好平

香港代理已經冇入貨, 但淘寶就好平. 全新盒裝R3 1200 ¥245, R5 1400 ¥345, R5 1600 ¥605. 反而一粒二手魔改i7(4C8T)散片. 都要¥600. AMD U跌價係快D.

我舊機用左差唔多6年, i3-4130, 12G DDR3, B85板. 平時都係玩吓D簡單Game, e.g Asphalt 8, 9, 開個Memu, 裝apps睇下新聞, 另有張TV card用來錄下電視. 舊機Config已經滿足到我, 可惜最近onboard lan出問題, 經常性斷線, 其中一條4Gram又死左. 依家Ryzen 1400, 16G DDR4, A320板. 用番張舊Rx460, 現在開個模擬器都明顯快左, 算做少upgrade. 我記得粒i3-4130新買時都要過千, 現在U板Ram加埋都係九百幾.

$249 淫仔我買左
再$70收左張R7 260X

如果本身有張舊VGA, $249買粒1200 真係好抵

當然$550 2200 都係好 ...
實頭 發表於 2019-10-28 01:26

加多100人仔, 買粒1400,  三舊幾買到粒全新盒裝4C8T CPU, 當粒慢少少的七代i7咁用, 直頭係我呢D廢中的浪漫.

夾RAM 都煩死你
Ryzen 有新買新
同埋新板 (X570 個D) 有可能唔支援
dom 發表於 2019-10-27 23:31

可能近排時運高, 淘左兩條雜牌16G, 都夾到呢粒U.
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=61&tid=2525203

師兄你好,見你講到咁平但又唔失禮,都心思思想學你淘寶買啲料升級下,但對電腦唔熟,想請問一下,我現在 ...
ang 發表於 2019-10-28 17:06

睇你有冇時間同興趣. 我都算做有砌機經驗, 所以對我來講都冇咩難度.
但你部舊機同我唔同, 我自己有張rx460可以用番, 所以買粒R5 1400會比較實際, 你冇的話, 直接買粒有display的APU好過.

其實我都諗住用內顯,師兄有冇介紹?如果唔阻你時間  

我都有能力自己砌部機,只不過咩update bio ...
ang 發表於 2019-10-28 18:27

冇要求又想平, 就好似26#師兄咁講, 買粒最平的R3 2200, 我見jumbo個list都係$650. 淘寶則¥495. 但用APU, 淘寶D平價16G ddr4可能唔夾. 又或者買粒R3 1200, 再淘張二手Rx550礦卡(¥185).

回覆  Thermo

我見2600 散裝都係 699 人仔
AMDEX 發表於 2019-10-28 17:51

散片又要另外買風扇, 6核最少都要買隻銅芯fan, 平平地都要¥40.

粒R5 1400, ¥345, 大約$380港幣.
原來以前買過兩粒更平的全新U, 不過係tray裝.
Cyrix 300mmx : $195.
AMD Duron 750:  $350.

wa ching 仲有留單  
記得k6-2 200,後來用win xp, 用300左右買了粒350 頂到出p4
free3sky 發表於 2019-10-29 16:12

我都買過粒K6-2 500, $400.

師兄好正
可PM 板U 和成功夾到的Ram 既淘仔link? 費事唔夾
我仲用緊i5 3550 B75 8G Ram..... ...
唔知幾時 發表於 2019-10-29 22:19

睇CPU天梯圖, i5 3550同R5-1400, 效能提升唔大, 而且要外加Dispaly Card. 除非用緊部機有問題, 唔主張升做R5 1400. 淘寶link已PM給你參考.
https://www.mydrivers.com/zhuanti/tianti/cpu/index.html