[開箱] 又係 AMD Ryzen 3700X 組合

AMD Ryzen7 3700X
be quiet! PURE ROCK 散熱器
Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi)
Corsair Vengeance RGB PRO 16GBx2 CMW32GX4M2C3200C16 WHITE
ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280 SSD
Antec HCG 650 Gold/650W Fully-Modular (80PLUS GOLD)
be quiet! Pure base 500
GIGABYTE RX5700XT GAMING OC 8GB GDDR6 OC Edition 三風扇顯示卡

其實都砌左成個星期, 唔得閒出 post.
其實好耐無砌過機 (成套咁出)... 以為手板眼見工夫.... 誰知插曲多不勝數.

插曲一....
幾條想買的 RAM 型號都無, 結果買左哩對發光的.
Fractal Design Meshify C 黃金四圍都無貨, 唔想走返出旺角, 所以買左次選 Pure base 500.

插曲二....
成套砌好晒之後, 完全開唔倒機. 搞左成日, 拆到只有 CPU, RAM, MB 換過隻舊牛, 都唔著.
但第二日又好返正常. 唔知係咪背板裝得唔好 short 左野, 第日佢又自我回復.

插曲三....
個 Mon 用 display port 出唔倒 BIOS 畫面, 一定要用 HDMI.
但兩個插晒都係出唔倒 BIOS 畫面.

插曲四....
火牛跟的 MB 電源線實在太硬, 搞到穿 Pure base 500 的空隙十分困難, 為安全計, 開左佢 logo 的蓋子, 係個開口走就輕鬆好多了.

插曲五....
TUF X570 風扇位置原來係十分差的, 位於 display card 的正下方.
Display card 大的話係會擋住個風扇的.
而好大的 Display card, 如我用的 GIGABYTE RX5700XT GAMING OC 直頭頂住個風扇, 而引起震動.
我現在用塊膠片頂開一點點, 等佢有 d 空間. so far so good.

RAM oc 方面, 只試過 3600MHz CL18-20-20-40, 行 AIDA64 memory test 幾分鐘無事, steam 玩兩隻 game 無事, 但一開 origin 就出事. 但由於入 BIOS 要插黎插去關係, 懶得去搞.... 回歸 3200MHz 玩住先....

(贊助一半上 3700X, 其實原本打算 3600 就算了) game 方面, VST 效率極高, 好快已經有 code, 剛趕及 The Outer Worlds 發售日拿到 code. Display card 暫時只收到 confirmation mail, 仲等緊 code.

Outer Worlds 又幾好玩

Outer Worlds 又幾好玩
crackong 發表於 2019-10-28 14:54

BL3都好玩

BL3都好玩
kcthomlau 發表於 2019-10-28 15:07

EPIC 不了

有興趣知道CPU 溫度,心思思想出部來長行的,怕溫度過高而卻步!

via HKEPC Reader for Android

多謝多享,有冇跑分圖
tom.cat 發表於 2019-10-28 14:25

我好懶跑分... 佢行得走得都唔會點理分數.
再者, 3700X + 3200MHz CL16 RAM 都唔會同其他人有太大分別吧?

EPIC 不了
crackong 發表於 2019-10-28 15:08

The Outer Worlds 都係 EPIC 喎.....
我就係見佢同 BL3 (會用 5700X 換) 都係 EPIC, 所以都破左處裝左 EPIC launcher.

回復 6 #Jonny2

3700x温度如BIOS咩都set auto, CPU Voltage成日上到1.4xV, 待機都40幾-50幾度跳上跳落,打機扯盡80度或以上。

唔想咁熱可鎖死CPU Voltage 去1.35V左右,會好好多 (待機30幾-40幾度,打機就60幾-70度左右), 速度又唔覺慢太多!

有興趣知道CPU 溫度,心思思想出部來長行的,怕溫度過高而卻步!

via HKEPC Reader for Android ...
Jonny2 發表於 2019-10-28 15:09

我無乜留意 CPU 溫度... 因為打機都係睇 GPU 溫度多.
今晚睇睇.