[中央處理器] 其實果D 幾多相供電, X570, B450 有咩分別

有D 人話我塊野係8 相...

網站話係12+2相全數位電源設計

其實即係咩?

一分錢一分貨,用貴U買貴板,用料有好D,供電又穩定D,雖然多好似好D,但其實用料方面都有分,我哋呢D唔知頭唔知路,可以睇下D評價了解下

一分錢一分貨,用貴U買貴板,用料有好D,供電又穩定D,雖然多好似好D,但其實用料方面都有分,我哋呢D唔知 ...
Pppk 發表於 2019-10-29 21:39

我唔識分,   D 人話X570  好,   我就是旦買一塊就算了

咁始終X570先係正式呢代主板,通常你睇到cpu兩邊D一粒粒黑色果D大約就知係幾多電相,不過唔係一定係咁計嘅

咁始終X570先係正式呢代主板,通常你睇到cpu兩邊D一粒粒黑色果D大約就知係幾多電相,不過唔係一定係咁計嘅: ...
Pppk 發表於 2019-10-29 21:47

those are chokes , may not equal to "phase" number

如果你用3700x、最高4.4GHz,塊板vrm唔足,vrm會過熱,結果係boost唔起到最高處理器速度 或 維持唔到一段短時間。
試過用3700x上一塊3相供電嘅b350板,只可以到4.05GHz

另外一個原因用X570底板,係因為PCIe Lane會比b450多,
b系底板插咗某條M.2 slot之後,由於晶片組缺乏pcie-lane,會有其他sata port同pcie slot用唔到

一般用家,冇太多SSD,HDD或者PCIe card(如sound card)要插的話,b系底板已經夠用。

https://www.youtube.com/watch?v=a1ZvlK3jAvM

check this out 6:00

好似話一相電大慨 30W
咁太少相當然就供電不足啦
但點解要加咁多 ,通常係為左超頻同以防過熱

X58最興堆供電相數

Depends on the grade of CPU, normally we should choose the CPU first -

For R5, just B450 should be OK

For R7, choose X570 would gain better performance