[教學] ASUS B365 Q-Installer 裝driver後 UEFI 無法進入Windows解決方法

今日幫friend 裝左部B365 + i7 9700,唔知點解底版default用左boot with BIOS裝,用BIOS裝Windows 10 + Driver都相安無事,但開機太慢,想轉boot with UEFI。
之後我入BIOS人手轉UEFI重裝Windows 10(當時試左MBR轉GPT,boot唔到機所以重裝)。
裝完Win10之後彈 Q-Installer 叫我裝driver,試過唔裝driver reboot係正常入到Windows,一裝完driver reboot就彈正在修復,之後就無法修復。
試過diskpart / recreate EFI partition / bootrec fixboot(Access Denied) / 熄CSM都唔得,好彩最後Google搵到...

原來要入BIOS set... Advanced Mode > Boot > Secure Boot > Set OS Type to Other OS.

*另外我set呢個果陣,熄左CSM,唔知係咪要兩樣都要set...
Ref: https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/9vjad7/asus_qinstaller_stuck/

Secure Boot本身就會引發唔少問題真係唔用好過,Set做Other OS已經相當於停用。

呢樣野嘅存在本身就極具爭議。

咁個食蕉boot又有乜用途,win7开始有

via HKEPC Reader for Android

Secure Boot本身就會引發唔少問題真係唔用好過,Set做Other OS已經相當於停用。

呢樣野嘅存在本身就極具爭 ...
Okt04175 發表於 2019-12-10 04:42

查實 Secure Boot 有乜用?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

查實 Secure Boot 有乜用?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2019-12-10 09:28

好聽啲防止Boot入唔安全嘅系統,難聽啲講簡直係阻人用其他系統,食蕉呠初出嗰時簡直Win8以外嘅系統都Boot唔到。

我又係 B365 (小華) + 9700, 不過裝 win7, 又係攪呢 d boot 機 setting 玩左好耐

我又係 B365 (小華) + 9700, 不過裝 win7, 又係攪呢 d boot 機 setting 玩左好耐 ...
Miipp 發表於 2019-12-12 04:10 PM

所以一中左呢個伏就出個警世post