用轉頭的, 如果唔見, 唔知去邊買
macis 發表於 2020-1-18 15:07

SSP黃金有得買,game鋪嗰層應該有間係賣轉頭嗯嘅,我上年就喺嗰度買

我正在使用這張卡,張卡有兼容問題,google下就搵到
安裝驅動有機會斷電重開機,要重裝好多次先成功,
日常 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2020-1-16 15:25

要睇睇你係咪用緊AMD板,官方FAQ話唔相容X370/B350/X470/B450/X399/X570系列

https://www.asus.com/hk/support/FAQ/1036071

要睇睇你係咪用緊AMD板,官方FAQ話唔相容X370/B350/X470/B450/X399/X570系列
TKY 發表於 2020-1-18 17:40

估唔到唔夾AMD

我用咗Xonar Essence STX II半年, 現在咁玩睇戲時光纖出AV amp, 聽歌時RCA 出兩聲道amp, 之前用KEF 舊喇叭, 同內置realteak 差好遠, 最近入咗cambridge 兩聲道amp & Dali zensor 3 更明顯 ,另外我部cambridge 可以直駁電腦USB 做soundcard出喇叭我都試咗, 同一隻DSD & FLAC 歌比較之下, 我自己耳仔都係覺得Xonar Essence STX II 好少少, 不過咁我仍然想入一部USB DAC 解碼 for DSD , 有冇師兄推介吓2K 內機, ** Fiio K5 Pro 有人玩過嗎!

我都係用緊呢張sound card係Win 7, 完全冇問題, 亦都冇試過藍畫面

STX II 加Win 7用左年幾都無事

TKY 發表於 2020-1-18 17:40

我兩部機intel Amd win7 win10 都中
隨時重啟電腦,好冇安全感!
我留意左好耐,一般觸發重啟電腦都係係開啟任何軟件的一剎那發生,安裝window也會發生
會聽到聲卡本身 卡啦 一聲,下一秒reset(等同按機箱reset鍵強制性重開)
如果就咁開住部機24 x 7、打機、睇片、印象中冇出現問題。

我留意左好耐,一般觸發重啟電腦 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2020-1-19 08:24

不過我用緊Intel Core i9-9900K + Z390 + Windows 10就完全冇問題,轉Analog out(之後會卡啦 一聲)都冇重啟

我留意左好耐,一般觸發重啟電腦 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2020-1-19 08:24

會唔會張卡有問題???

唔是用緊 Sound Blaster? 點解用onboard?