[quote]USB個兼容性好好多
kelvinhin 發表於 2020-1-20 20:20

[/quote]回覆
47# kelvinhin

我用 STX1 用左4-5年,聽人講DAC 好用過 sound card, 平平地剛淘左部 Topping D10 黎玩下,
到時可以比較下 D 聲!

del

Delete repeat

差唔多價不如揀EVGA果張Nu Audio好過啦,美馬成日特價,好似仲平過STXII。

但SPEC好過STXII好多,至少可以硬解DSD,唔換opamp我諗都已經好過STXII。

大, 一定大,

我把蟹聲換成 DSX 都聽到分別, STX II 一定更好。

差唔多價不如揀EVGA果張Nu Audio好過啦,美馬成日特價,好似仲平過STXII。
但SPEC好過STXII好多,至少可以 ...
chris_kai_kai 發表於 20/1/2020 22:47

咦....  EVGA Nu Audio ?? 八下先!
https://www.evga.com/articles/01281/evga-nu-audio/
https://www.amazon.com/EVGA-Audi ... igned/dp/B07MSQJ3GY
都要過千..... 有 comment 話不如直接買 USB DAC.....  另打機不如買 7.1 headset?
但SPEC好過STXII好多,至少可以硬解DSD,唔換opamp我諗都已經好過STXII。

現在 STX II 是 AMD chipset 的 問題? 和 Intel 無關?   

回覆 50# macis

Asrock z390 phantom gaming 6

[/quote]回覆

我用 STX1 用左4-5年,聽人講DAC 好用過 sound card, 平平地剛淘左部 Topping D10 黎玩 ...
wilson99hk 發表於 2020-1-20 22:35

DAC 聽歌是好聲, 但打機唔啱用..

我唔打機架, 我只係聽歌, 上網聽收音機 ! :-P

我用 STX1 用左4-5年,聽人講DAC 好用過 sound card, 平平地剛淘左部 Topping D10 黎玩 ...
wilso ...
EVIS 發表於 2020-1-21 00:40

而且DAC冇錄音功能,Sound卡無論打機、聽歌、睇戲、錄音定唱K都兼顅到,如果用途廣又要有咁上下質素都係Sound卡抵諗啲。

咦....  EVGA Nu Audio ?? 八下先!  

都要過千..... 有 comment 話不如直接買 USB DAC.... ...
toylet 發表於 2020-1-20 22:50

係, 唔好上官網買, 去美馬買啦, 直送香港免運費, 長期減價, 見過最低$139.99 USD。

USB Dac問題係空間, 而且入門usb dac未必好得過sound card, 價錢又係問題。仲有qc呢, 尤其大陸果堆, 調音有幾好大家心照啦。

如果師兄筆直只係夠買老虎卡, 我會建議不妨得閒留意下evga果張, way much better。

via HKEPC Reader for Android