搭單請問下,
我之前有部舊notebook(WIN7 PRO),壞左HDD,近排換左個新HDD上去,裝左WIN10 PRO(試用版),但系入CD-KEY果到輸入win7條oem-key,第2個字就卡住左入唔到,請問有無解決方法?感謝

安裝windows 10 home版 入pro版key插住上網線會自動升去pro,
安裝windows 10 pro版入home版key唔識自己降去home會失敗。

via HKEPC Reader for Android

新裝Windows 10直接入Win7機身條key就得
hpkpk123 發表於 2020-1-20 13:22

真係得?睇左咁多師兄留言,轉底板就唔得

因為想買定零件過年幾日假裝,萬一上唔到win10,黃金又無開就攪唔到個win10

你用緊乜config先得架
EVANGELION 發表於 2020-1-20 09:38

12 gb ram
intel i3 cpu
MB 就唔記得左@@

有部2011年既機,用緊oem win7 ,而家好似都仲可以上free up win10,但我想升級埋硬件,咁我仲可唔可以用緊 ...
sanmau 發表於 18-1-2020 04:05 PM

好地地用 Win 7 為乜上 Win10 玩自己呢?

dom 發表於 2020-1-21 01:35

玩佐幾個月都想投降

專用返win7有種返到屋企既感覺

真係得?睇左咁多師兄留言,轉底板就唔得
sanmau 發表於 2020-1-21 12:49 AM

oh, 冇睇清楚添
咁真係唔知

dom 發表於 2020-1-21 01:35 AM

Windows 7 依家冇security patch

Windows 7 依家冇security patch
hpkpk123 發表於 2020-1-21 10:17

有大牌子Router防護系統同埋自己裝防護程式就冇問題,Win10嗰啲停唔哂嘅Telemetry先係最恐怖嘅後門系統,M$嚇人轉Win10唔好上當。