你講緊乜嘢?呢嗰純粹係浮點性能測試,更何況9900K都冇AVX 512
1756 發表於 2020-1-20 00:13

SuperPi同HyperPi都係FPU test
結果係咪一樣?

照你咁講,Zen 2更加冇優勢,3800以上效率一定下降
相反,9900K輕鬆超上4000,而且latency低一大截啦 ...
1756 發表於 2020-1-20 19:05

不如玩埋power efficiency,
我借電錶俾你地2個試丫

你想試ok,但我cpu同ram都會超上去,因為超頻能都係cpu能力一部分,你話呢? ...
1756 發表於 2020-1-20 19:01

咁快就唔再遵守你自己set 既 "Default" 規則拿 ?

連開個afterburner 比人睇下係咪default boost 都唔敢, 難為你好意思講.

試埋超頻可以呀
不過要試埋耗電喎
成績 / package power 睇下你又敢唔敢接受挑戰 ?

不如玩埋power efficiency,
我借電錶俾你地2個試丫
qcmadness 發表於 2020-1-20 19:29

好建議
我可以

sunnykoomos 發表於 2020-1-20 21:46

你尼粒個FCLK 已經好過我粒3700x

你想試ok,但我cpu同ram都會超上去,因為超頻能都係cpu能力一部分,你話呢? ...
1756 發表於 2020-1-20 19:01

其實講咁耐你試左未?

Reddit好似都有一啲人上到fclk 1900
https://www.reddit.com/r/Amd/com ... mp;utm_source=share

Reddit好似都有一啲人上到fclk 1900
kcthomlau 發表於 2020-1-21 07:45

fclk 1900 唔係粒粒都得
我尼粒就唔得...連1866 都好妏水

fclk 1900 唔係粒粒都得
我尼粒就唔得...連1866 都好妏水
crackong 發表於 2020-1-21 07:47

放timing都上唔到1866?
可能係RAM本身上唔到