[開箱] 3600救好多人

見brother執我部舊機重搭打PC樂趣,20FPS睇見都慘,當送禮俾佢等佢中地雷無法甩身都好

料:
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 mortar max
MSI msi 1660 super gaming X
Corsair 有燈3200 DDR4 Ram 16GB x2(2手Ram,黎部應該係第3部機用,如果上手無轉過機)
FSP HYDRO X 550W(舊機2年前爆牛換既,叫做夠用啦)
SamgSung 860 EVO SATA(舊機無M.2先用黎個,家下諗緊買咩黎裝)
SCYTHED SCYTHE 12cm PWM x3 (fd賣既2手,半價承接)
AMD 3700x stock cooler(我自己部機唔用既,下放俾佢)
Cooler Master 352(7年前既箱用到今日仲好fit又低調,RGB killer )
MSI wifi card(佢部機係router後面,就唔知點知佢要無線人生)

上機後低級整理線,352後板走線位少到出奇,將就下,無玻璃亦無睇睇D線

6C12T真係無得輸,想當年黎個價買i7又買唔到,i5得4個核仲要散熱膏U

過多2日買條M.2 SSD重裝埋唔洗行CSM mode就fit曬

最後,bye bye intel又貴又慘的年代
intel i5 4440+H81M plus+DDR 3 8GB x2+ASUS 750ti OC+斷原裝散熱腳被逼換既i70C

原來當年都砌左5K,我計翻要用3600砌Cheap D,5K都似樣成條街

會否勁過我部3700X

會否勁過我部3700X
yick 發表於 2020-1-20 21:35

無咩可能掛無超頻行3.9GHz渣

果D咩AMD電源管理要點先彈到出黎

3600 CP 值無得輸

遲來的春天

回復 3 #Dcup

裝 Chipset driver?

via SONY Xperia 1

回復 Dcup

裝 Chipset driver?

beenoliu 發表於 2020-1-20 21:43

裝左,無料到,係咪應該先去intel野先

利申:
機十幾年前就砌得多...家下砌完對住軟件一頭霧水,連XMP都係問fd先識

回復 7 #Dcup

設定 -> 系統 -> 電源 -> 其他電源設定
都冇?定係你講緊其他嘢?

回復 Dcup

設定 -> 系統 -> 電源 -> 其他電源設定
都冇?定係你講緊其他嘢?

via SONY Xperia 1 ...
beenoliu 發表於 2020-1-20 21:47

得原裝3個,AMD果幾個唔見'

ps:見佢打機開爆上百FPS真係唔錯,再"超頻"埋個舊ASUS 27" mon去到72Hz

好巴打
Intel都有樣嘢好過AMD既 -- 開機速度
有時用老爸部i3-6100, cold boot 快到以為wake from sleep