咁樣咪仲好. 平時行2G,做野時行高速. 省電喎

唔想咁 你華碩板?入bios 按F5最佳化設定.  按F10 save就應該正常晒
via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

剛用 Ryzen Master, 但見個溫度上落得好快,run 兩三野由4x至7x度跳得好快……請問這是否 cpu 溫度?

本身在 bios set 左 cpu 70度就 warming, 但見以上温度過左 70度都冇 warn 過

via HKEPC Reader for Android

我反而想知點樣可以idle 降頻,佢吓吓都x37-4x倍
用緊 華碩 X570-E Strix

更正: 如果power plan set省電係可以22倍, 不過咁樣full load(cinebench)整體係會慢咗.

回復 13 #gum

full load 會減效能?

回覆 13# gum

首先你一定要用ryzen master 睇, 佢先有最正確既數字
第2 你可以用以下呢個power plan

https://www.techpowerup.com/revi ... 2-processors/2.html

我用3800X, 板係TUF X570 GAMING
乜都無改/超過下, 係CPUZ睇idle都係由3500-4500咁跳
temp.就keep住45度

請問有冇師兄試過粒 U 行到 8x - 9x 度?
見個温度好易就直上 7x 度,如果打機 full load 咪超危險……

我打FF14全開, keep住70-75度

standby:

Run DDP (Canon photo edit) & YouTube

請問這是否正常?
JLO 發表於 2020-1-21 20:53

ching咩散熱頂到3900x 4.54G 1.452v?

剛用 Ryzen Master, 但見個溫度上落得好快,run 兩三野由4x至7x度跳得好快……請問這是否 cpu 溫度?

本身 ...
JLO 發表於 2020-1-22 23:54

你耍睇EDC, Win10好多野要set我覺得Bios點set都無咩用,

用Ryzen Master set仲好