[保養相關] 技嘉維修部再一次令我驚訝....

尋日聯強打比我話師父試左插M2係裝倒window
可能係小弟材梳學淺
技嘉個師父真係咁樣銲埋佢 係冇問題

但銲到咁 始終唔知點講好
過年後攞返塊板用試下
==============================================================
點解係再一次令我驚訝? 因為之前試過咁
https://www.hkepc.com/forum/view ... 8903&highlight=

話說部電腦當時係幫朋友砌 (gigabyte ab350m-gaming 3), 其實砌o個時已經有D問題, 搵唔倒原因 但最後冇事就冇理.
用左一年後, 我朋友同我講成日出window 10藍畫面, 最後window都入唔倒.
SSD 都detect 唔倒

搵左好耐都唔知點解, 最後搵倒原因, 原來係個M2槽飛起左, 裝左SSD後粒螺絲扭曬入去(非大力)
係會頂住個槽好盡,, 同埋唔知係唔係銲的差, 令到個槽飛起左一邊, 成個槽會接觸不良(我朋友用左成年都冇事都算係好好彩)
所以出藍畫面.

咁當然係攞去聯強, 咁我都預左佢當我係人為唔整,
要整都收錢, 咁聯強話比師父睇再話我知洗唔洗收錢.
咁我都打算要收錢就唔整, 比返我 唔用M2 就算.
點知佢今日直接SMS我話整好, 咁我緊係去攞啦...

點知...佢幫我銲返個M2 slot上去...但....D針位係short埋一齊...(如下圖)...
上次張1080ti 已經好失敗....今次....真係冇諗過...
你一係唔好整...一係話要收錢我就唔整  我就唔用M2算
唔好幫我整完比呢D質素我....

個聯強員工重同我講 通常D師父會試好左先出貨....
當然我明白一定唔關個員工事, 佢咁講都好正常! 好明白
但真係冇理由 望都唔望下 個代理好似係幫人交收咁....
(重申:員工態度好好, 冇問題, 都好肯幫我, 唔關個前線員工事)

但我都係忍唔住同佢講返...拿你真係睇曬short埋一齊, 一係用你地D零件試 試好我咪攞黎用
之後最後都收返塊板再整

其實佢話唔整or要收錢我都OK 我咪照用冇問題
但而家整倒咁 個槽會short 我真係通電我都唔敢

真心...技嘉...聯強...可唔可以唔好咁樣....好煩架...

聯強是咁的,所以佢話換等耐D,好過叫佢整

香港地整得叻既反而係跑車牛果個代理,焊工手勢真係好,可能日日整跑車牛練出黎

話說部電腦當時係幫朋友砌 (gigabyte ab350m-gaming 3), 其實砌o ...
patpatlee1231 發表於 2020-1-22 21:20

其實佢係咪唔識用辣雞

聯強是咁的,所以佢話換等耐D,好過叫佢整

香港地整得叻既反而係跑車牛果個代理,焊工手勢真係好,可能日 ...
Dcup 發表於 2020-1-22 21:36

唔知係真癲定假膠
冇人發現之餘
睇住個slot short曬
重叫個客返去試左先

真係唔知間公司個政策可以係幾咁正先可以有呢D情況

你拎到返屋企先發現?

拎果時有冇驗貨?

話說部電腦當時係幫朋友砌 (gigabyte ab350m-gaming 3), 其實砌o ...
patpatlee1231 發表於 2020-1-22 21:20

D焊功仲"專業"過我

Send 副圖比台灣哥邊

等佢地"表揚"下

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

你拎到返屋企先發現?

拎果時有冇驗貨?
KING008 發表於 2020-1-22 22:31

因為上次衰過一次
今次我真係check清楚
我發現後冇簽收
佢收返再send返廠

https://henryshu.pixnet.net/blog ... 4%E7%8E%8B%E8%80%85

話唔定師父真功夫,黐埋果啲似都係3.3V

差過大6山寨手工,係香港發生就太過XX.......  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我覺得聯強條友俾你拋窒左啦, 俾我即刻插條M2 SSD落去試下, 冇事就係樓主X, 有事就係維修部問題
吾通咁樣表示聯強有好多技嘉貨維修後都仲係壞