回覆 5# patklchung
2000係全機定係部分件parts?包唔包windows?

回覆 10# 實頭

9400 6核6線 boost 到4.1ghz, 其實行excel / 大pdf 好用d

回覆  patklchung
2000係全機定係部分件parts?包唔包windows?
yuna 發表於 2020-2-21 18:58

剩係CPU

回覆 13# patklchung
咁就可以用下RYZEN 5 3600 有6核12線,今日睇海鮮坊網上個價係$1530

打機比i5差D,但係其他應用就好D,不過3600無核顯,要另外有顯卡

回覆  實頭

9400 6核6線 boost 到4.1ghz, 其實行excel / 大pdf 好用d
marcochl 發表於 2020-2-21 19:07

我用緊,最大問題係開住好多野時,唔夠分....

所以強烈建義3600,6c12t

回覆 15# Dcup

的確有display card 的話真係冇乜理由唔揀amd

最近想砌机,係咪AMD好過Intel CPU,制程先進D,又支援PCIE 4.0
patklchung 發表於 2020-2-21 16:01

純打機amd
多功就intel 某部份優化有功

剩係CPU
patklchung 發表於 2020-2-21 19:28

r5 3600G 唔知今年中會唔會出 ?

純打機amd
多功就intel 某部份優化有功
香煎香腸 發表於 2020-2-22 22:27

你調轉wow ,同GHz IPC intel己經輸左,只靠高頻追翻,按理打機仲可以護高頻有用

但多工多開,AMD己經放到煙粒星咁

我淨係知
用慣左 多 core/thread  (4C8T) 好難翻轉頭用 Core i3