[中央處理器] i7-9700KF 溫度90度 是不是正常的

呢排新砌左部機

CPU: i7-9700KF
GPU: gigabyte radeon™ rx 5700 xt
散熱: cooler master masterliquid ml240r
主機版:Gigabyte GA-Z390 Aorus Elite DDR4 LGA-1151 ATX M/B
機箱: Corsair 275R Tempered Glass Mid-Tower Gaming Case White

本來想開心玩下 方舟:生存進化
但玩玩下就聞到燶燶地
再睇下個CPU 溫度,嘩,用70幾%CPU,部機90度咩料

顯卡都正正常常,我set左佢風扇最高速,比佢原先預設個轉速會低10度:

想問下各位師兄
係我個散熱壓唔住,定係冇開到定點

自己拆開離睇,原來真係散熱器表面果塊膠膜無撕走,塊膠到仲搽咗散熱膏
而家整返好
多謝哂各位師兄幫忙

扣具無扣實個socket,得呢一個答案~~

我記得 intel 扣具係好似要對位的,可能你調轉左

我自己打機溫度大約54度,都係普通一體水散熱。

自己砌定叫鋪頭幫手咖

CPU 點解行4.6? MANUAL SET死左?

回覆 2# tompkyou

鋪頭幫手砌的

回覆  tompkyou

鋪頭幫手砌的
11q11q11 發表於 2020-3-24 23:14

邊一間?

回覆 5# 11q11q11

唔怕重就搬過去叫佢幫手,一係自己搞。

肯定係裝得唔好~~

散熱裝錯

會唔會散熱器表面果塊膠膜無撕走???

88w should not get you to 100C  
something wrong with the AIO
check the installation , pump and the AIO fan