[操作疑難] 有無人試過底板唔夠USB 2.0用

好多零件要用到USB 2.0做 monitor

我自己研究過我可能要用到4個...

但係我塊底板只有一個Usb2.0,兩個usb3.0

1. case
2. 水冷for cpu
3. 水冷for gpu
4. 火牛

我見nzxt有出一個Internal USB Hub,好似都唔錯

https://www.nzxt.com/products/internal-usb-hub

大家有無試過?

淘寶見到有呢款:

直接睇粒control IC 邊間廠出好過啦!
USB3 可當USB2用啦

method 1 : 底板USB3.0>USB2.0轉插 (淘寶有)

method 2 : nzxt Internal USB Hub
我用緊,真係work,其他底板USB2.0 splitter 全部都係搵笨
缺點係又會多啲電線同舊嘢

回覆 3# Kennn

method 1我買左一條,好似35蚊...work。

我自己宜家水冷佔左一個,case佔左一個

回覆 2# O人

我講緊internal 9pin usb

好似水冷要插底板果款,要用轉插先可以將底板19pin usb3.0 轉9pin 2.0

回覆 3# Kennn

nzxt Internal USB Hub 果兩個usb插頭你有無用?定係閒置?

回覆 5# tompkyou

sorry 誤會左係插PCI-E
但係咁插signal 會唔會撞channel
不如買個USB3 19Pin轉插 9in 插食埋USB3的hub

回覆  tompkyou

sorry 誤會左係插PCI-E
但係咁插signal 會唔會撞channel
不如買個USB3 19Pi ...
O人 發表於 2020-3-25 19:52

已經買左一個了。

但都係唔夠位

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

唔夠USB通常都會加張PCI-e USB卡,但要小心細火牛可能唔夠電。

唔夠USB通常都會加張PCI-e USB卡,但要小心細火牛可能唔夠電。
diy-apprentice 發表於 2020-3-25 20:36

見到有,淘寶都唔平,同埋好似係伸出去後面。