見到有,淘寶都唔平,同埋好似係伸出去後面。
tompkyou 發表於 2020-3-25 20:45

較早期以前,曾經出過一些卡係有埋內置USB,可以在機內插的,但相信現在難找到了。

回覆  Kennn

nzxt Internal USB Hub 果兩個usb插頭你有無用?定係閒置?
tompkyou 發表於 2020-3-25 07:48 PM

我冇用,因為底板已經有足夠USB port
我係因為機箱有兩個水冷,加多個無線開機裝置,要用3個內置USB2.0接口
之前買咗兩個你一樓果啲一分二,塊底板係detect唔到個水冷
要用nzxt果hub先至得

我冇用,因為底板已經有足夠USB port
我係因為機箱有兩個水冷,加多個無線開機裝置,要用3個內置USB2.0接 ...
Kennn 發表於 2020-3-25 21:00

其實,好多usb2.0只用1排腳,即改針一個頭可以2排USB

回覆 13# Dcup

咁奇怪?會唔會有conflict?我今晚試試先

回覆  Dcup

咁奇怪?會唔會有conflict?我今晚試試先
tompkyou 發表於 2020-3-25 21:49

USB 2.0就4條針,你板就9支腳...識玩就知會點玩

USB 2.0就4條針,你板就9支腳...識玩就知會點玩
Dcup 發表於 2020-3-25 23:23

唔識   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

唔識   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
tompkyou 發表於 2020-3-25 23:31

5V開USB+-一set,電加個GND

一般退針再2合1,就可以一個頭出2組野

回覆 17# Dcup

ching 勁,不過我無多識搞咩退針,乖乖地比200蚊買個分插算

好多零件要用到USB 2.0做 monitor
我自己研究過我可能要用到4個...
但係我塊底板只有一個Usb2.0,兩個usb3 ...
tompkyou 發表於 25/3/2020 19:22

咁多 USB 是為了 cooling 和 花燈?
不如 用 external USB hub 獨立運作?
小心塊板定頂不到咁高 current!?

回覆 19# toylet

佢係要用 9pin果款。

應該唔係for供電,只係for讀取數據。