[操作疑難] 老爺機upgrade電腦打機一問

想問下如果用4K-5K左右upgrade部電腦, 最主要升CPU+MB+RAM+GPU等等
玩番一啲幾年前既GAME,例如:
Bayonetta、COD IW、FFXIII-2、HEAVYRAIN、MGS V、Rise of the Tomb Raider

夠唔夠力行高配置或最高配置?

我現在既CONFIG:
Asus h67m pro
GeForce 750ti
4g ddr3 x 2
4 x sata hd
1 x ssd
1 x dvd writer
Antec neo eco520

呢期最抵玩 AMD 3600 啦。

4K-5K 夠砌 amd 3600
砌机组合版參考價錢

回覆  joe6_6

玩得很苦

建議升级
Cpu至少2代i7以上
底板至少support sata3 ssd
顕卡gtx 970以上
12g ddr ...
stamp 發表於 2020-3-30 23:38

2代I7 一d都唔平

如果想平,新蛋買1600af先780,電買Ram板牛 SSD,都可以買張唔錯既卡

樓主部機,放翻出去執翻800其實唔難

謝建議,牛,HD同SSD都唔駛換
其實想知我既BUDGET玩舊GAME夠唔夠行高配置
定可以再等等先UPGRADE

回覆 4# Dcup

i7 2600我買了 $350 (可福利超頻到4.2g)
Z77板 $200
Rx480 $300
+ 2x 2g ram 當$50
夠應付舊game了

睇漏佢肯俾4-5k己更正毒佢玩amd 3600

3500x+1660s

謝建議,牛,HD同SSD都唔駛換
其實想知我既BUDGET玩舊GAME夠唔夠行高配置高配置
定可以再等等先UPGRADE ...
joe6_6 發表於 2020-3-30 23:49

牛一定要換

你個list的Game唔換機高配置無可能

買一粒二手i7 2600K或3700K,加一張二手1080Ti,天下無敵,有剩加多8G ram換隻牛

直接砌新机,AMD + NV yes