佢開左資訊見到codec係AV1
kcthomlau 發表於 2020-5-5 23:28

咁可能經 youtube 播放嘅話
CPU 負擔會少過 MPC-HC + LAV + madVR
我頭先試咗
9700K 8C8T 用到盡晒
RTX2080 video decode 為零
但順過本地播放
應該係呢個原因

開到硬解就無cpu既事
用chrome專登息左硬體加速黎試
gundamdxhk 發表於 2020-5-5 00:49

師兄!我用RX580,點可以在chrome開硬解?我找不到設定

師兄!我用RX580,點可以在chrome開硬解?我找不到設定
siulaba 發表於 2020-5-6 06:39

設定-->進階-->系統-->在可用時使用硬體加速(enbale & restart chrome)

設定-->進階-->系統-->在可用時使用硬體加速(enbale & restart chrome)
load2 發表於 2020-5-6 08:13

THX

不如我直接畀個連結你哋吧
記住要直接下載
naomi 發表於 2020-5-5 19:51

DL左用MPC-HC開, 硬解不可用, 用開MADVR費事熄, 就咁播係幻燈片feel

DL左用MPC-HC開, 硬解不可用, 用開MADVR費事熄, 就咁播係幻燈片feel
kcthomlau 發表於 2020-5-6 20:06

樓主新砌嗰部
應該同師兄你的差不多
都係核戰機級數
樓主話好順
師兄你就話好幻燈片
分別在於邊度呢 ?

kcthomlau 發表於 2020-5-6 20:06

MPC-HC喺2017年停咗開發,MPC-BE仲有繼續開發,如果都係要用MPC用BE仲更加好。

樓主新砌嗰部
應該同師兄你的差不多
都係核戰機級數
樓主話好順
師兄你就話好幻燈片
分別在於邊度呢 ? ...
naomi 發表於 2020-5-6 21:55

ching應該心中有數明知故問

樓主4k 60fps, youtube下載應該點都唔會係av1
google drive條片8k HDR av1完全唔同

ching應該心中有數明知故問

樓主4k 60fps, youtube下載應該點都唔會係av1
google drive條片8k HDR av1 ...
kcthomlau 發表於 2020-5-6 22:42

google drive條片8k HDR av1
係我 DL 再放返出嚟方便大家
樓主都應該會入到手.

其實仲有一條 4k hdr av1
我諗住到大家頂唔順
先至放出嚟畀大家試下
不過情況都唔多樂觀

CPU佔用8X% 係GPU冇硬解

喺YouTube下載左套4K60hz片,用VLC開,CPU佔用80%,Play唔到,個條bar有陏,但畫面係still shot來

用media ...
friendhtc 發表於 2020-5-3 21:14