[操作疑難] 唉,又要 RMA 等換版

話說粒M2螺絲斷左擰唔番出來,上咗漢科要等換板由於未知要等幾耐,決定放棄等待

有以下想法:
1. 換10700K(依家好似冇10900K) + z490 + 2933 RAM
2. 就甘買塊z390 用番依家個粒9900KF算
3. 換3900X + x570 +3200 RAM (因為Display Card有PCIE 4.0)

好難選擇

插第二個m.2位

其實粒螺絲可唔可以連根拔起?

插第二個m.2位

其實粒螺絲可唔可以連根拔起?
Pppk 發表於 2020-6-2 16:05

要2 slots, 一張data一張os   漢科話拎唔番出來

小心d其實可以落aa 膠/銲錫,加支野痴番斷果截出嚟,不過有保就一定返廠
btw,點解唔買塊二手,整完再賣番出去?

支持 3700x / 3900x
超頻就X570, 唔超就B450

M.2螺絲上落條柱度、條柱上落底板
斷螺絲都應該拆到條柱?

M.2粒螺絲設計真係差,又細粒又短,有時好頂位,都唔係咁容易入到個螺絲位

小心d其實可以落aa 膠/銲錫,加支野痴番斷果截出嚟,不過有保就一定返廠
btw,點解唔買塊二手,整完再賣 ...
Once 發表於 2020-6-2 16:14

試過銲錫,因為太少得0.15mm直徑,好難上錫

支持 3700x / 3900x
超頻就X570, 唔超就B450
kennyleunghk 發表於 2020-6-2 16:15

自從出左10系u, 好似冇咩吸引力

M.2螺絲上落條柱度、條柱上落底板
斷螺絲都應該拆到條柱?
smoke_cheese 發表於 2020-6-2 16:57

係條柱既絲牙斷左,食咗落底板度