[主機板] MAG X570 TOMAHAWK WIFI

其實呢塊版有冇賣過?唔見出面有賣

香港未有,
哩個價位無敵手嘅野, 出左都唔使唸咁快買到

香港未有,
哩個價位無敵手嘅野, 出左都唔使唸咁快買到
kennyleunghk 發表於 2020-6-3 11:08

Sad but true

其實用得atx板,應該都唔會用細機箱,咁樣其實底板有wifi有咩實際作用呢?

其實用得atx板,應該都唔會用細機箱,咁樣其實底板有wifi有咩實際作用呢?
fkjohnny 發表於 2020-6-3 14:58

用唔用wifi同係細機箱有乜關系?
同埋, 一般pcie-e 嘅wifi card 都唔平, ASUS PCE-AC88 都要700

用唔用wifi同係細機箱有乜關系?
同埋, 一般pcie-e 嘅wifi card 都唔平, ASUS PCE-AC88 都要700 ...
kennyleunghk 發表於 2020-6-3 15:49

我意思係如果大機箱,通常都固定一個地方連Lan線,咁要wifi嚟有咩用?

我意思係如果大機箱,通常都固定一個地方連Lan線,咁要wifi嚟有咩用?
fkjohnny 發表於 2020-6-3 15:52

哩個你個人使用習慣啫......
有一段時間我部ATX係插張AC1750 嘅PCI-E WIFI 卡用WIFI, 因為房無LAN位
係近年轉左用mesh 先用個M9 PRO 出LAN 俾佢
唔係每個人都願意拉條水蛇春咁長嘅LAN 嘅

我都係Wi-Fi

哩個你個人使用習慣啫......
有一段時間我部ATX係插張AC1750 嘅PCI-E WIFI 卡用WIFI, 因為房無LAN位 ...
kennyleunghk 發表於 2020-6-3 16:02

咁又係,話時話,mesh同home plus其實邊個好啲呢?

咁又係,話時話,mesh同home plus其實邊個好啲呢?
fkjohnny 發表於 2020-6-3 16:23

home plug我有用過, 就係唔掂先轉mesh, 果千幾銀焗俾

個home plug再快都無用, 香港D屋太密集, 交流電極大干擾, 1000mb home plug實際行得11 MB/ps download speed, 同款home plug鬼佬係獨立屋試有 8xMB/ps