[開箱] 10700+asus strix b460-f 入手

幫人砌, 本來諗住 10700K+Z490, 但一來朋友唔玩超頻, 二來早幾日見到幾隻牌子底板都可以set PL1/PL2令non-K U都可以長行到接近10700K既標榜時脈, 所以平多幾百買粒10700同底板, 兩樣加埋買隻快d SSD仲好, 最後揀左塊華碩strix b460-F, 號稱或PL1可以上到210W, 可以長期行到4.5GHz, 其實都好夠用, 當然散熱就.. 要慢慢摸下頂唔頂到了

詳情呢度有講
https://wccftech.com/intel-comet ... herboards-detailed/

成套萬三左右, 未計火牛同機箱

個盒

真身

個插座換左LGA1200, 印象中個裝CPU位都倒轉左, 兩邊凸位向PCI-E (以前好似向8pin電源頭?).. 唔知有冇記錯

萬年薄身heatsink, 10幾年前d pentium 4 heatsink係厚足一倍的.. 近呢十年都變晒薄款, 好心唔好咁慳..

久違了的銅底 heatsink, 但薄身款有鬼用咩.. 有初步試過溫度.. 真係頂佢唔順,行 4.5GHz時100c..=_=

塊板本身2條M2都有埋散熱, 唔駛再買

唔係大陸cheap雞散熱貼

本來諗住970 evo plus, 平左幾百係U同板, 咁就直上970 pro吧

供電無拆開黎睇

好難至買到32GB單條DDR4-3200 (64GB套裝)呢set Kingston Fury係最後一套, jumbo買但無晒貨, 最後一set好彩係正都買到,
至於cooler試下darkrock pro 4, 個人認為靚仔過D15, 所以試下, 不過貴少少, 但未裝住, 睇下原裝頂成點先..

行 4.5GHz時100c..
crackong 發表於 2020-6-6 19:23

就咁原裝cooler放上去, 佢底散熱膏都冇換.. 好難想像一般人買左後就咁用會點..
我已經係冷氣23c未放機箱環境試, 聽日換返個darkrock pro4上去睇下點先..

應該幫佢裝一體式水冷吧..
就算唔裝水冷的話, 個風冷都要be quiet Rock2 / 貓頭膺啦

換得i7-10代就咪慳呢d.. 樓主真係想幫你朋友煲水咩

一係較低PL2, 一係換水冷

INTEL做既爐具好出色, 隔住個mon都覺得香
https://www.youtube.com/watch?v=ocnIM8jIKWc

INTEL做既爐具好出色, 隔住個mon都覺得香
kcthomlau 發表於 2020-6-6 19:52

咁又唔好咁比較, 唔裝cooler全部cpu都可以咁做..
以前athlon XP年代.. 粒die直接變黑出煙..XDD

https://www.youtube.com/watch?v=FZXtjulXzfI

一係較低PL2, 一係換水冷
qcmadness 發表於 2020-6-6 19:49

塊板冇任何數值可set..XDD

應該幫佢裝一體式水冷吧..
就算唔裝水冷的話, 個風冷都要be quiet Rock2 / 貓頭膺啦

換得i7-10 ...
atomz 發表於 2020-6-6 19:48

買左darkrock pro4 未裝..諗住試左先..XD

塊板冇任何數值可set..XDD
siuba 發表於 2020-6-6 20:03

咁換水冷, 正常bundle cooler都唔會捱到150W+