[主機板] 想買塊板玩AMD到ZEN3

而家B550咁貴,之前有D想買有U2接口既主板,INTEL D U又玩1代就玩完,仲要Z490既板都冇U2接口.
而家計劃買塊Pro WS X570-ACE價錢OK,等XT版既U一出就出機,之後等Z3,同4既U都只換U,好似X570最後都支援到ZEN3既U,呢個計劃點睇師兄

Zen4 會換 socket

X570 最多Zen3 (4000 系列)

而家B550咁貴,之前有D想買有U2接口既主板,INTEL D U又玩1代就玩完,仲要Z490既板都冇U2接口.
而家計劃買塊Pr ...
strikewinghk 發表於 2020-6-9 15:57

AMD YES啦~~~
X570堅抵玩!!!

回覆 2# crackong
唔該晒師兄指點,而家改題

回覆 3# Advanced Ivan
前幾日想搵Z390 有U2口板好貴成3800,而家冇得換U,不如等XT U出跳AMD而且板有U2口安全D,呢塊係工作板應該唔差掛,唔想隻U2 SSD咁易死

回覆  Advanced Ivan
前幾日想搵Z390 有U2口板好貴成3800,而家冇得換U,不如等XT U出跳AMD而且板有U2口安全 ...
strikewinghk 發表於 2020-6-9 16:07

U.2 SSD.......corporate用多.....
一般家用/商用, M.2會大路D選擇多D....
U.2 SSD香港應該要訂先有

回覆 6# Advanced Ivan
隻9200ECO 11T如果死都好肉亦,所以先諗咁多野,自己用緊2隻SL500 2TB裝緊野,聽人講唔知幾時會死,所以痛D買隻貴D耐用D裝野

有左唔多抵既b550做比較
x570依家變左做抵用

有左唔多抵既b550做比較
x570依家變左做抵用
kcthomlau 發表於 2020-6-9 16:32

唔好比人知呀

回覆 9# Advanced Ivan
唔係有個B550主題,通左天咩