[主機板] 請問依家200系之後, AXUS 同 GIGX 比較

大家好, 想聽下大家意見, 想請問依家200系chips之後的板,

AXUS 板 襟 d 定係 GIGX 板 呢 ? (作同chips同為級版比較)

我見新賣...就GIGX貴過AXUS
二手場呢, 二手量就GIGX多過AXUS
二手價呢, 就AXUS貴過GIGX

我歷年來就只有死過GIGX板, AXUS就好似冇.....

謝謝大家

高階買AXUS
中階買GIGX同garde Axus應該會貴5-10%
低階無分別
2黎Axus 板通常用到尾所以少人放係正常
N年前X79年代G牌衰左單mosfet 跳火(台客兄 X79)
所以自此無買過G牌

(*只看近年)
打人碩 高端旗艦越來越縮, 無乜新鮮 保持水平
拒保嘉 高端旗艦越來越堅, 堆料豐富 用料提升

高階買AXUS
中階買GIGX同garde Axus應該會貴5-10%
低階無分別
2黎Axus 板通常用到尾所以少人放係正常
N年前 ...
O人 發表於 10-6-2020 18:18

我都覺得係以往用華......真係用到換機都未壞, 反之用技....G3G4年代都還好d尤其z77一過保 唔係死板但就唔知邊d位出事, 都係要換板........x擎反而仲用得耐, 不過當年有幾塊intel....真係到依家十幾年都未壞真心奇怪

(*只看近年)
打人碩 高端旗艦越來越縮, 無乜新鮮 保持水平
拒保嘉 高端旗艦越來越堅, 堆料豐富 用料提升 ...
kwind13 發表於 10-6-2020 23:53

"技 旗艦越來越堅, 堆料豐富 用料提升" 我都1516, 但都係驚佢一陣又係一個一個port死pci死最後bios錯亂, 看來都係華穩陣d

我都覺得係以往用華......真係用到換機都未壞, 反之用技....G3G4年代都還好d尤其z77一過保 唔係死板但就 ...
惡魔城城主 發表於 2020-6-11 11:16

幫人出過兩張X擎amd 880g, 都死板無反應, 換番GG就正常.
GG 970A 後備機, 超頻真係一般, 唔超正常用一定無事~ 不過分rev 就好煩.
華仔B350-plus bios 支援真心唔錯, 用料就唔識分好唔好, 無病無痛.

華碩壞=用家問題=抵死
其他壞=垃圾廠=唔關用家事

大家好, 想聽下大家意見, 想請問依家200系chips之後的板,

AXUS 板 襟 d 定係 GIGX 板 呢 ? (作同chips同為 ...
惡魔城城主 發表於 2020-6-10 17:54

我見到嘅係...Gigabyte高階堆料, 但有名嘅Dual BIOS依然係咁廢...
低階嘅...唔洗等rev 2.0 3.0...第一版就已經盡顯精湛刀工......

我見到嘅係...Gigabyte高階堆料, 但有名嘅Dual BIOS依然係咁廢...
低階嘅...唔洗等rev 2.0 3.0...第一版就 ...
Advanced Ivan 發表於 2020-6-11 17:44

asus今代大改6相team, 即刻出黎踩對手
上代b360

好快又會變嘈交 post

幫人出過兩張X擎amd 880g, 都死板無反應, 換番GG就正常.
GG 970A 後備機, 超頻真係一般, 唔超正常用 ...
PowerShot 發表於 2020-6-11 11:41

呢幾年幫人出過幾塊 axrock itx 板..過兩年總係有d 暗病.. 有時開唔到機.. 所以以後不了..