[電源器] NZXT C650 ATX 80 PLUS GOLD 電源供應器開箱文

今次在HKEPC上見到Altech Computer System Limited係到招募緊NZXT C650W火牛開箱文既評測員,於是我就大膽去申請試一試,點知真係比Altech 抽到我去幫手寫今次既開箱文,我是一個有十年以上經驗的用家,我對電腦零件都有一定既認識,說話就不多說馬上來看看今次既主角NZXT C650W 的火牛啦。

NZXT 既正面包裝都係用左非常簡約既設計,沒有其他品牌既華麗的設計。

NZXT後面的包裝都寫上最基本火牛都有既資訊包括有80Plus電源轉換率既金牌認證,外觀介紹,電源線數量,保養年期等等。

打開包裝後會有到有一個紫色印上有NZXT字樣的模組線袋和黑布袋裝住的火牛,並有一張C 系列的說明書,當我一開箱的時候見到紫色的模組線袋第一個感覺就是一個化妝品裝,如果大家個裝去旅行時可以比另一伴用黎裝化妝品不失為一個好既選擇,另一伴一定會好開心啦。

NZXT C650 今次採用左代廠海韻電子去幫手代工,海韻既品質相信都無容置疑,加上C650都係單路12V設計,不用去計算每一個裝置的輸出去插每一條模組線。

已經問過代理可以折開火牛,風扇採用鴻華HA1225H12F-Z FDB軸承扇,12V 0.58A 2200RPM,重有個膠片可以將風扇既風流導向火牛內部既發熱元件上。

火牛內部多個重要元件都有用上熱縮套保護,可以阻隔其他電子零件或電線對重要元件的影響。

今次NZXT C650 主電容用左日立HU 系列400V 470μF 最高支持溫度105°C。

NZXT C650 模組線面板都特別印上Do Not Use Modular Cables From Other Power Supplies,叫大家不用其他品牌模組線係依隻火牛到,唔知自己製作既鍍銀線個D個人定制化既線用唔用到呢。
但利申之前用過壞左隻其他品牌既白金牛,我都建議大家唔會亂用模組線。

我將所有模組線都插上NZXT C650 發現PCI-E既位多一個出黎,唔通係因為成本問題所有C系列都用緊同一個模組版去整,但C650跟得兩條雙6+2 Pin PCI-E線,無理由650W既火牛要用到3條PCI-E線? 唔知代理會點解答返我地依個問題呢。

NZXT模組線大合照,24Pin 4+4Pin 6+2Pin 都是採用包網的設計,一來比較美觀和不會令到電線亂成一團,重有埋4粒螺絲俾用家裝上機箱。

以下係每種模組線介紹:

24Pin: 連接主機板給予主機板電源。

6+2 Pin PCI-E x2: 連接顯示卡,如果顯示卡得單8Pin,就只需要使用一條6+2Pin線即可。

CPU 4+4 Pin x1: 連接主機板CPU供電使用,有機會主機板只有一個4Pin,就只需要插一個4Pin即可。

SATA電源線x2: 每條SATA電源線只可以接4個SATA HDD/SSD或更高階玩家使用水冷組件。

大4Pin 線 x2: 每條大4Pin可以連接3個傳統IDE HDD/RAID卡或給予自組水泵供電。

NXZT箱內隱裝左一句「打造非凡」,我覺得係想各位用依個C系列既火牛去打造一部非凡電腦。

結論:
今次NZXT C系列的火牛用上Seasonic 品質擁有相同保養年期,但NZXT價格比Seasonic相同火數和金牌電源轉換率的火牛價格為平,重有一個「化妝袋」跟埋,係我既話都會買佢依隻火牛,唯一既問題係佢到我目前寫依個評測期間,NZXT都未推出高火數的C系列火牛給予我地高階玩家。

師兄寫得有心機 確實係好嘢來.
我都係買咗隻E850~

Hold-up Cap(s)650只用咗日立HU 系列400V 470μF單一主電容

個袋幾好洗,我都囉黎裝架餐

如果有埋雙CPU 8pin就完美,話晒都係2020年既產物

多一條 CPU 4+4 pin 線就好好多, 可插在多出的 PCIE 頭,又可用於要雙 CPU power 的主板。

呢隻 NZXT C650 不過不失,話哂SeaSonic代工,但$800,就唔買佢
Tom's Review 滿分5粒星,得3粒半星