[記憶體] AsRock X299E-ITX + 9820X + JEDEC DDR4 3200 32GBx4 開唔到機

我試咗好多種組合
齋 JEDEC 3200 RAM 一定唔開機,無論一條定四條,係連 BIOS logo 都冇嗰種
如果將其中任意一條 3200 改成 2666 就正常開到機
即係 X299E-ITX 塊板唔支援 JEDEC DDR4 3200 呢個規格嘅可能性大
而家問緊 AsRock 可否升級 BIOS 直接支援 JEDEC 3200 SODIMM

另外都有可能係 9820X 唔得 但 10900X 得
(9820X 官方只支援 up to JEDEC 2666,但 10900X 可以 up to JEDEC 2933)
但我無閒錢買 10900X 了,除非申請日本政府 10 萬 yen

BIOS 一早 2.20

我試咗好多種組合
齋 JEDEC 3200 RAM 一定唔開機,無論一條定四條,係連 BIOS logo 都冇嗰種
如果將其中任 ...
MelonGx 發表於 2020-6-29 19:10

慣性跟 QVL 買實冇衰

冇既好大機會要降速

特別係唔只行單條 ram

冇閒錢咪賣咗哥4條 ram

買過 QVL 哥 d

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

慣性跟 QVL 買實冇衰

冇既好大機會要降速

特別係唔只行單條 ram

冇閒錢咪賣咗哥4條 ram

買過 QVL 哥  ...
kofz 發表於 2020-6-30 13:27
佢唔係 降速 咁簡單,係 唔同 2666 混埋一齊 就 boot 唔到機。

ASRock 覆咗我郵件,話 拒絕新增 QVL list 以外 RAM 嘅 support。

咁只可以賣晒啲 RAM 了。

問下 win-raid 啲魔改大神 有冇辦法魔改 BIOS 支援佢哋先。

佢唔係 降速 咁簡單,係 唔同 2666 混埋一齊 就 boot 唔到機。

ASRock 覆咗我郵件,話 拒絕新增 QVL list  ...
MelonGx 發表於 2020-6-30 13:55

我部a300之前奶過野

最後都係要跟 QVL 買 RAM

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

我部a300之前奶過野

最後都係要跟 QVL 買 RAM

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0) ...
kofz 發表於 2020-6-30 14:09

3200 上 M75q-1 冇問題喎
A300 唔得又神奇啲

做乜唔魔改?

睇 記憶體支援列表

https://www.asrock.com/mb/Intel/X299E-ITXac/index.tw.asp#Memory

剛剛中左招, 見過鬼怕黑
不在 LIST 既 RAM 唔好買

做乜唔魔改?
sport 發表於 2020-6-30 14:27

問緊魔改大神集中嘅論壇,以前冇人改過,改唔改到唔知。

佢哋建議我 魔改 SPD
如果呢招 work 咁就唔駛賣 RAM

我諗起林董條片

直接行JEDEC , 如果連架機都boot 唔到, 邊有得入bios 改
https://www.youtube.com/watch?v=CxfPPnrA9cE