[開箱] 人愈大,就冇左追Spec 嘅心態 (ITX舊機開箱)

本身用緊atx機箱 i7 4790 + gtx780,
但愈到夏天,部機排放熱氣就愈黎愈嚴重,
有時冇熄機出街再返到屋企,係明顯會感受到熱浪。
有諗過用水冷減少熱量,但作為一個冷氣佬,深知其實係搵笨,例如:洗散熱Coil麻9煩。

首先要知道自己部機嘅用途
1.陳年舊ONLINE GAME
2.睇YOUTUBE
3.loop Facebook
......諗諗下發現原來自己要求只係咁低(妖。。我部ATX真係白砌)

第二步,物色岩自己嘅機箱
由於部ATX唔掉得(因為有D software 只能用win7)
檯細要就位,所以搵下近年多人用嘅迷你廠機。

見到Lenovo 部M920X Tiny(正啊!好似見到初戀嘅感覺,係佢喇!!!)
但見到部野個價錢...爬街啦,肉赤唔捨得買(淘佬準系統乜都冇都賣$1500)

放棄..自己搵料砌
華擎A300 唔錯,但太肥 SKIP
華擎A320TM-ITX板 睇落唔錯,但評論佢得單通道  SKIP!
ONDA A320-IPC 有用過國產平板就聽過呢個牌子。評論講佢有雙通 (本來想用佢)

物色到呢個箱,但個底板冇配半高背板

終於入正題↓

見到呢間大陸廠機嘅機箱,符合審美觀  買!
搵一搵原來已經下左架唔再出...
愈諗愈難過,Plan1 唔通就行後備方案,二手都照殺啦 (然後就去左咸魚收購)

到集運倉->到手 總共用左成個星期

開個二手箱↓

WTF...WuHan

不過寄件地唔係果到,但都即時黎個全箱大消毒 酒精噴噴噴抹抹抹

開蓋↓

機箱採用抽出式設計

同部SE 一代做個對照

WIFI卡, M.2 SSD,加個HDD架
雙銅管散熱器

RAM位置於散熱鋁片下方

機背I/O ,冇錯! 得一個HDMI輸出
(其實底板仲有個HDMI輸出係機頂,但個箱冇開洞,但實測係用到)

實物機身圖(已POWER ON)

2400GE cpu , AMD YES!
原配係4GB x2 我將佢升到8GB x2

原配係m.2 sata ssd,我將佢升做m,2 NVME

同部IPAD MINI5 做個對照。

用BURNINTEST 煲佢,用8X W

原廠火牛90W ....都預得幾盡

為求穩定,我換隻DELTA 120W用落都安心D

再煲一次, 95W  .....

總結: AMD嘅TDP真係僅供參考

仲以為係4790開蓋

via HKEPC Reader for Android

仲以為係4790開蓋

via HKEPC Reader for Android
louis3412 發表於 2020-6-30 14:20

以我嘅手藝,隨時搞足半日仲要開唔著部機

學Linus 咁做未得, 將冷排當分體機咁放室外
前天 14:35

https://youtu.be/L6GVEx916ik?t=746

學Linus 咁做未得, 將冷排當分體機咁放室外
t19922006 發表於 2020-6-30 14:33

如果我屋企都有咁大嘅話,可以一戰

但仲咁好心機...
人大了...我乜都唔想做

但仲咁好心機...
人大了...我乜都唔想做
rcbananahk 發表於 2020-6-30 16:20

所以我都算係買"廠機" 再改少少野

如果喺日本,可以直接買 Lenovo M75q-1,32120 yen,加 8G RAM + WLAN card  + Antenna + 135W 火牛 就可以發揮 100% APU 性能。

樓主隻電量計我都有,幾好玩
有冇度埋 sleep 同  shutdown 電量,喱兩樣真係好考火牛功力

回覆 1# atukowing

本身用緊atx機箱 i7 4790 + gtx780,
但愈到夏天,部機排放熱氣就愈黎愈嚴重,
有時冇熄機出街再返到屋企,係明顯會感受到熱浪。
有諗過用水冷減少熱量,

其實水冷係9唔會減少熱量
大冷排只係加快左你機既散熱,
變相加快左你室溫上升
除非裝隻冷排係屋外

之不過直接換機係最岩既方法