[主機板] i5邊隻板好?

用i5 10400f 2060

諗緊第三塊有wifi 藍牙 價錢平d

除左第四價錢貴d之外 分別大唔大 感謝各位!

ASRock 華擎 B460M Pro4 Micro-ATX 主機板
$750

ASRock 華擎 B460 Phantom Gaming 4 ATX 主機板
$730

MSI 微星 B460M PRO-VDH WIFI Micro-ATX 主機板
$790

MSI MAG B460M Mortar WiFi DDR4 LGA-1200 M.ATX M/B  
$999

MSI MAG B460M Mortar WiFi DDR4 LGA-1200 M.ATX M/B  用料最好6層板...檔板一體化...散熱齊..有M2散熱片,功能齊.供電相數,都比790個強多了..微星 B460M PRO-VDH WIFI 用料好一般.......多百多元..絕對值得,..,

如果要 MSI B460M PRO-VDH WIFI ..我情願要ASRock 華擎 B460M Pro4 Micro-ATX .仲好...

MSI MAG B460M Mortar WiFi DDR4 LGA-1200 M.ATX M/B  用料最好6層板...檔板一體化...散熱齊..有M2散熱片, ...
sammy886 發表於 2020-7-16 02:47

明白 請問MSI MAG B460M Mortar WiFi DDR4 LGA-1200 M.ATX M/B  這個板係行wifi6定5 有藍牙嗎?

請問一下檔板一體化有什費好處 同係咪要就塊板買case 定係個case可以拆後面個檔板?

明白 請問MSI MAG B460M Mortar WiFi DDR4 LGA-1200 M.ATX M/B  這個板係行wifi6定5 有藍牙嗎? ...
tomwat 發表於 2020-7-16 03:01

WIFI 5同6一樣支援...有BLUETOOTH 5.1..一體化唔洗折出來..直安就可以..佢咁就係唔洗你自己再攪...

請問一下檔板一體化有什費好處 同係咪要就塊板買case 定係個case可以拆後面個檔板? ...
tomwat 發表於 2020-7-16 03:05

你誤會了..唔洗再買個CASE的...一般唔係一體化個D板....要自己小預先安去個CASE後面......現在就唔需要..直接安裝就可以.防塵也較好,,.

你誤會了..唔洗再買個CASE的...一般唔係一體化個D板....要自己小預先安去個CASE後面......現在就唔需要. ...
sammy886 發表於 2020-7-16 03:12

明白了 仲想搭單問下我i5 10400f 2060
FSP 全漢 RAIDER II 550W 80Plus Silver 銀牌 火牛 (5年保)
依隻牛ok嗎?
Kingston A2000 1TB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD
Transcend 220S 1TB Gen3 M.2 2280 NVMe 1.3 SSD
依兩個m.2 有什麼分別 感謝你

明白了 仲想搭單問下我i5 10400f 2060
FSP 全漢 RAIDER II 550W 80Plus Silver 銀牌 火牛 (5年保)
...
tomwat 發表於 2020-7-16 03:47

OK啦..火牛買自己喜歡的型號就OK....你沒得超頻....2060..好似160W而已....550W夠啦..

M2..2隻都係行第三代PCIE..M2..品牌分別了.同效能分別了...KINGSTONE A2000一般般...A2500還可以..買TRANSCEND 220S...如果仲有得買的話....要再快D就一步上三星970 EVO....不過有點貴...1TB要$1500多..中位就買M2.WD BLACK 1TB..拍得住三星..大約$1300..我自己用緊WD Black M2  ..如預算有限A2000都可接受..夠平

transcend 220S 讀3500MB..寫2800MB
快過kingstone A2000 讀2200MB..寫2000MB

OK啦..火牛買自己喜歡的型號就OK....你沒得超頻....2060..好似160W而已....550W夠啦..

M2..2隻都係行第 ...
sammy886 發表於 2020-7-16 04:12

感謝你ching 差唔多成條list 問晒

ram 你推介邊隻好8gb/16gb
平平地就好了
諗緊就係 Klevv Value Series DDR4 2666 MHz 16GB x2
或者撚兩條8 因為舊機有條8 行三通道唔知會點呢

如果16 16 8 咁得唔得?