[中央處理器] 有冇ARM CPU 與intel CPU速度對照表?

有冇ARM CPU 與intel CPU速度對照表?

回覆 1# kinchi

冇意思的

回覆  kinchi

冇意思的
marcochl 發表於 2020-8-25 14:27

遲啲Mac會轉用ARM,同intel對比返好正常吧,e.g轉片速度之類。。

via HKEPC Reader for SONY Xperia 1 Mark1

睇SPEC2006最準

求其搵既

回覆 3# EVANGELION

咁先唔正常, 依家ipad pro 11" 可以順剪8K 片, 咁係咪已經勁過曬一堆10900K 3950X 3970X?

去到ARM vs x86 呢D 所謂既基準已經冇意思, compiler 唔同, 做法都唔同
而且arm 好多時係soc 黎, hardware accelerator built-in cpu, 咁同現有x86 比較又點算得上準
真正要比既係成個平台做同一件事要幾耐, 例如render 同一條片/相

要比嘅話, x86能耗比輸死

要比嘅話, x86能耗比輸死
da87 發表於 2020-8-25 20:36

做簡單野就會

回覆  EVANGELION

咁先唔正常, 依家ipad pro 11" 可以順剪8K 片, 咁係咪已經勁過曬一堆10900K 3950X 3970 ...
marcochl 發表於 2020-8-25 19:53

我咪就係話比轉片速度之類囉..

回覆 8# EVANGELION

師兄,據我所知,基於ARM的S905用嘎Libreelec版的TVHEADEND係無實時轉碼stream功能,而X86就FULL FEATURE,甘俾你話啦。

回覆  EVANGELION

師兄,據我所知,基於ARM的S905用嘎Libreelec版的TVHEADEND係無實時轉碼stream功 ...
kuisa 發表於 2020-8-25 21:30

你同apple講囉,又係apple由x86轉ARM
arm做唔做到,快定慢咪睇下APPLE到時出左再睇下點