[主機板] 想問問, E塊板供電係 10+2, 定 12+2

Heading 寫 12+2

內文寫 10+2

其實係點睇?

https://www.gigabyte.com/us/Moth ... RUS-PRO-P-rev-10#kf

AMD B550 AORUS Motherboard with 12+2 Phases Digital Twin Power Design

佢可能照 copy 左自己塊大板
GIGABYTE B550 AORUS PRO 係 12+2

10+2 only

Heading 寫 12+2

內文寫 10+2

其實係點睇?
fo2live 發表於 2020-8-31 14:57

認真答你睇官方相係永遠睇唔到幾多相電
要睇其他人 ge Breakdown 先可以 100% 確定
B550M AORUS PRO-P 我未搵到有人 Breakdown,答你唔實

但有 d 位可以估 ge
首先 Gigabyte 中上檔次 B550 板用開 RAA229004 PWM Controller
已知唔可能直出 10 + 2 相電
一定係用 doubler 倍相 VCore 5 相電或者唔用 doubler 直接並聯 5 相電
兩者外觀一樣係 VCore 有 10 粒電感,10 粒 DrMos
分辨方法只能靠睇 PCB 背面有無 doubler 晶片
唯一肯定就佢唔係 12+2,因為 DrMos 數目唔對
前題係佢張相真確無誤

而如果 Gigabyte 賣大包用高檔板用開 ge XDPE132G5C PWM Controller
咁你可以 99% 肯定佢係真 10+2 相電,每相直接由 Controller 控制
最好有師兄搵到相確認下 la

認真答你睇官方相係永遠睇唔到幾多相電
要睇其他人 ge Breakdown 先可以 100% 確定
B550M AORUS PRO-P 我 ...
johnny1110 發表於 2020-8-31 20:03

Thanks a lot~!!

This google sheet can help you
Tiki360 發表於 2020-9-3 16:51

師兄,你張 list 係好詳細
但無樓主問o個塊 B550M AORUS PRO-P

雖然我自己都用緊AORUS

但得罪講句佢幾多相都無乜所謂

同一塊x570 iTX板, 佢同ASUS比, 少左成排cap, 唔知佢點做得到

岩spec, 岩價就算啦.....

乜唔係10+3咩?唔好買。我用緊,貪平。

乜唔係10+3咩?唔好買。我用緊,貪平。
mcdull 發表於 2020-9-6 10:41

有乜問題?