[操作疑難] GPU + PCIe sound card 擺位問題

求教一下, 我打算砌部新機. GPU打直放既情況下, 好似就裝唔到pcie sound card.

坊間直立PCIe線好似只有for GPU, 會唔會有PCIe 2gen ( 短身 果種 ) 既cable ?

唔vertical裝display card的話, 張pcie sound card 好似同張display card有D貼, 對air flow會唔會冇咁好.

呢個時代仲有人用sound card?
不如正正經經買部dac 好過啦

求教一下, 我打算砌部新機. GPU打直放既情況下, 好似就裝唔到pcie sound card.

坊間直立PCIe線好似只有for ...
albusngai 發表於 2020-9-3 00:32

Pci-e延長線淘寶有,

呢個時代仲有人用sound card?
不如正正經經買部dac 好過啦
Baggio3go 發表於 2020-9-3 01:22

呢個時代都可以用sound card. 起碼呢兩年仲有新product.
我本身有DAC, 但我都想用sound卡.
但唔關呢個post事就唔多講了.

Pci-e延長線淘寶有,
gigabyte 發表於 2020-9-3 08:15

感謝你提醒, 冇用開淘寶. 去睇睇先.

正常係裝晌最遠果條 PCIE
因為少 D 干擾
至於 Pci-e延長線
理論上係增加干擾

呢個時代都可以用sound card. 起碼呢兩年仲有新product.
albusngai 發表於 3/9/2020 09:29

Creative? Asus? 想知新出咗乜!  
小人還在用 Xonar STX...

回覆 4# albusngai

呢個我都有諗過, 如果有低噪或者其他問題我會試返用正常方法插.

或者用horizontal 機箱.

回覆 6# toylet

我以前都有用過呢張老虎卡. 但後尾買左隻馬仔DAC. ( 我覺得CP值好高, 但之後換左HDV820 ) 就放生左隻老虎.

新卡係指Evga既nu audio \ nu audio pro

我純粹貪佢有RCA, SATA供電, 千零蚊.

新卡係指Evga既nu audio \ nu audio pro
albusngai 發表於 4/9/2020 10:01

Thanks!

Sound Card目前最好嘅用處就係兼顧到直推多聲道喇叭同埋高品質錄音。

我試過:
「無線咪接收機嘅Mic Out同電腦Sound卡嘅Line Out > 唱K用DSP兼Mixer機 > 多聲道喇叭/2至3組喇叭
同時
唱K用DSP兼Mixer機嘅錄音輸出 > 電腦Sound卡Line In 」咁用。
咁樣嘅效果好過Neway套器材嘅效果又可以錄低翻唱Sound Track。

不過如果冇錄音或者多聲道Output嘅需要又真用USB DAC就夠用。