[操作疑難] Asus Z390-A 內置Sound card Line-out輸出有Noise

用咗呢塊板接近一年,一直都係用喇叭聽歌,冇用過耳機
最近搬咗部黑膠唱機去Desktop隔離要錄唱片
駁耳機就聽到大約1:10嘅noise ratio,係dee dee聲,類似grounding/shielding做得唔好嘅noise

但用黑膠碟錄出嚟嘅聲又完全冇noise

之後再駁番喇叭就唔覺,但將vol開到90 (平時開50)就開始聽到有noise

用藍牙耳機聽都有noise

又話有Crystal Sound 3 消除噪音電路同音效遮蔽

請問吓可以點解決?

onboard audio做錄音, 唔好要求太高
本身粒蟹chip既preamp就預左唔好

所謂遮蔽/消除噪音都係指output, 同埋其實好多底板都有做, 一樣係效果唔掂
input更加預左一定垃圾

onboard audio做錄音, 唔好要求太高
本身粒蟹chip既preamp就預左唔好

所謂遮蔽/消除噪音都係指outpu ...
KinChungE 發表於 2020-9-4 12:00

我個問題係Headphone / Line-Out有 noise

錄音係冇問題,而且我部黑膠唱盤有USB output,唔使經onboard sound
就算我用Line-in 錄音都冇問題,錄完去DAP聽係冇noise而且音質唔錯添

用咗呢塊板接近一年,一直都係用喇叭聽歌,冇用過耳機
最近搬咗部黑膠唱機去Desktop隔離要錄唱片
駁耳機就 ...
vaio 發表於 2020-9-4 11:44

耳機插邊個位??? 主板定機箱前置???

母親板底噪無得攪,插 pcie 或 usb sound card

chinwah 發表於 2020-9-4 12:25

前後都一樣

chinwah 發表於 2020-9-4 12:25

前後都一樣

母親板底噪無得攪,插 pcie 或 usb sound card
Miipp 發表於 2020-9-4 12:26

咁打機要通訊,插onboard 咪會聽得好辛苦囉

咁我都有隻Creative USB Sound card,不過要搵番出嚟先。唔知塞咗響邊

前後都一樣
vaio 發表於 2020-9-4 12:29

聽hi-res數位歌都係一樣有底噪??
如果有真係同樓上所講一樣係無得搞呢

聽hi-res數位歌都係一樣有底噪??
如果有真係同樓上所講一樣係無得搞呢
chinwah 發表於 2020-9-4 12:33

其實一插落去Phone/Line-Out 都已經有noise
利申:我成部腦都係*.dsf檔

前後都一樣

咁打機要通訊,插onboard 咪會聽得好辛苦囉

咁我都有隻Creative USB Sound card,不過要 ...
vaio 發表於 2020-9-4 12:32

所以有D打機headset係插USB, 避開onboard audio