[主機板] Asus TUF B450m Pro S 底板 M2插槽一問!!

窮鬼只可以揀B450m, 已算是比其他同系板較好的一塊.

一般來說, 呢家買M.2都係2280. ASUS TUF B450m Pro S 底板M2插槽上有兩條.
有看Asus官網, 上面條跟CPU, 下面條跟B450 chip. 但就只得下面一條有跟Heat Sink, 好怪.
想問最理想應該插邊條曹最好? 上面定下面? 速度又是否完全一樣? 定係插有Heat sink果條的好d?

應該都好多人都好想問, 堅唔識. 謝謝.

一般來說, 呢家買M.2都係2280. ASUS TUF B450m Pro S  ...
atomz 發表於 2020-9-5 15:59

師兄, 你打算買Ryzen乜cpu?

一般來說, 呢家買M.2都係2280. ASUS TUF B450m Pro S  ...
atomz 發表於 2020-9-5 15:59

直通CPU條插槽嘅速度係最快。

回覆 3# Okt04175

我上去看返, 官網個spec, 跟上面條就話行PCIe 3.0, 但跟下面條就只可行PCIe 2.0,
最怪係跟PCIe 2.0條槽先有Heat sink... 咩設計來

回覆  Okt04175

我上去看返, 官網個spec, 跟上面條就話行PCIe 3.0, 但跟下面條就只可行PCIe 2.0,
最怪係 ...
atomz 發表於 2020-9-5 16:44

只有設計插槽擺位條友佢自己先知

要速度就上面果條

不過如果係比較平既,好似A2000尼D,其實有無散熱都無所謂,都係行得果2000MB/s

要速度就上面果條

不過如果係比較平既,好似A2000尼D,其實有無散熱都無所謂,都係行得果2000MB/s ...
yuna 發表於 2020-9-5 18:26

就算三星970PRO..一樣沒散熱照行..只係正常會KEEP住43-47度....我認為一般用NON RAID..現階段M2 SSD..唔一定要散熱也可以.

想問一問3950X可用此底板嗎?

3950X用B550M比較好

就算三星970PRO..一樣沒散熱照行..只係正常會KEEP住43-47度....我認為一般用NON RAID..現階段M2 SSD..唔 ...
sammy886 發表於 2020-9-5 19:52

三星970PRO  43-47度
CHING 你個溫度計壞左呀?