[中央處理器] 請問零售市場其實係唔係買唔倒 i5 10500T / 10600T

上中田/海鮮坊/森林/新蛋都唔見報價 (邪刀個報價死咗check唔倒)
其實零售市場係唔係無core i5 10500T / 10600T賣?

部機壞壞地,本身一直等緊ZEN 3,不過而家都未有聲有啲驚2020都唔能夠正常價錢買倒
買返Intel有個好處就係唔駛加獨立display card,呢部機唔會打機,最多都係用VSDC Pro壓下片(佢個所謂hardware acceleration之前試過用RTX 2060都唔係真係快好多)
(暫時唔考慮APU住,之前見啲師兄用B550搭Zen 2 APU好似都有啲鑊氣。部機我唔喺屋企既時候會有人用都係穩陣啲好)
本身都用開低功耗CPU,因為HTPC用今次都想買返低功耗版

可以咁講.

我搵左好耐 9/10 系 35W 都搵唔到, 局住動物機繼續用粒 3220T (當年有盒裝)

"其實零售市場係唔係無core i5 10500T / 10600T賣?"
係, 唔會有的, 尤其行貨, 水貨都貴, 唔洗搵了
買粒正常既返黎係BIOS度TUNE做35W TDP效果近似

4750G我用左個幾月, 一開始支援係少既, 特性同普通ZEN2有分別 但而家都算好穩定. 唔超平日行35W TDP 速度同溫度都想當滿意, 無BSOD過 日常使用中.

回覆 2# Miipp

回覆 3# Freak

Thanks!

4750G我用左個幾月, 一開始支援係少既, 特性同普通ZEN2有分別 但而家都算好穩定. 唔超平日行35W TDP 速度同溫度都想當滿意, 無BSOD過 日常使用中.

係唔係用最新Bios同最新driver (底板廠website搵)就得
同埋如果我買塊X570/B550板(當係未有Zen 2 APU之前既BIOS version)同Zen 2 APU,就咁開機就得,定係要搵辦法幫底板update咗BIOS先?

回覆  Miipp

回覆  Freak

Thanks!

係唔係用最新Bios同最新driver (底板廠website搵)就得
同埋如果我 ...
DeathKnight 發表於 2020-9-6 13:29

1. 係
2. 可以留意下底板個WEBSITE, 最舊果個BIOS有無支援4750G/4650G, 好似我果時買ASRock B550 ITX時, 見到V1.0已經可以支援. (我揀B550都係因為咁, 因為出X570時仲未有耐有Renoir, 有機會果盒貨個BIOS唔支援Renoir) 如果遇著咁唔好彩買到塊倉底貨, 都最起碼支援新APU可以開機.

日本有,可代購,有需要可以叫我去交易廣場交易

另外個人建議 10700T 起步,因 i5 T 全部牙膏,得 i7 i9 T 係焊錫
買得 T 啲人冇窮人,唔會爭在 i7 個價啩

買普通版自己LOCK仲好過
佢好似會CHECK到你火牛供電比到幾多,而turbo boost 幾多。
即係90W牛配65W CPU,佢自己會降頻限速/同turbo boost 幾多。
唔夠電一定上唔到全核全速。

買普通版自己LOCK仲好過
佢好似會CHECK到你火牛供電比到幾多,而turbo boost 幾多。
即係90W牛配65W CPU, ...
^.^ 發表於 2020-9-6 16:13

佢好似會CHECK到你火牛供電比到幾多 <--

100%唔會
底板係冇辦法得知火牛可以出幾多電

而且想買T版CPU既人, 通常唔係驚牛唔夠力, 而係想慳電/冇咁熱

買得 T 啲人冇窮人
MelonGx 發表於 2020-9-6 15:28

唔會啦
我係窮人  

而且想買T版CPU既人, 通常唔係驚牛唔夠力, 而係想慳電/冇咁熱
KinChungE 發表於 2020-9-6 17:24

呢個正正係我想買T既原因
之前一直用Core i5 4570S,就算用人門AIO水冷全個機箱得一把12cm風扇都唔太熱

佢好似會CHECK到你火牛供電比到幾多
KinChungE 發表於 2020-9-6 17:24

D軟件又會可以顯示到CPU用電量?