[中央處理器] AMD 3400G 4650G 點選擇

想執一部AMD HTPC for 一般文書,LR執相,轉片
原本打算最強性價比3400G 爬過文已經夠用.
但最近出左4000系CPU, 聽講APU效能提升左唔少.
基於電子野盡量買新一代傳統觀念. 而家考慮值唔值俾多少少(差價大約$500) 上4650G?
實際效能會有幾大差別. 想問問大家意見

4650G絕對值得
唯一缺點是不可超頻

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

想執一部AMD HTPC for 一般文書,LR執相,轉片
原本打算最強性價比3400G 爬過文已經夠用.
但最近出左4000系CP ...
chanuman 發表於 2020-9-6 23:50

CPU 100% 增長
  IGPU 10% 增長

無理由唔揀4650g
cpu快好多,igpu都快左

嘩, 竟然咁一面倒? 其實4650G 係咪勁過4350G好多,但平過4650 $500.
我見好多review話3400G>4350G.

望一望 3700x,  $22XX,  再跌就 19XX.

即係變咗 4650G, 唔多抵買.

https://www.cpu-monkey.com/en/co ... en_5_pro_4650g-1630

話時話, 4650g配乜嘢速度嘅RAM 最好?

via HKEPC Reader for Android

Kennn 發表於 2020-9-7 18:00

梗係高速ram 4000 up

Kennn 發表於 2020-9-7 18:00

igpu配RAM快一快都唔夠快
但係DDR4-3600係CPU sweet point
咁要兩邊兼顧應該都係3600抵
CL14比CL16好似差距又唔算大
3600 CL16應該都係最sweet

回題4650G係APU但仲快過3600
其實都係擠多左少少牙膏
唔要igpu當然又唔同計法