[記憶體] [非打手] 想問呢條cheap RAM可以邊到買 ?

唔知邊個區問好..

話說之前林仔起channel介紹左條cheap RAM - Klevv 8GB DDR4 2666MHz KD48GU88C-26N190A.
要2條(16G), 但唔知旺角定深水水埗邊間有得賣? 看海鮮坊同田中網都沒有找到.

本身有留意開我, 都知我是窮X, 但又要砌Intel 10400 + MSI Mag B460m Mortar + 1650 super.
而粒U只可行盡2666, 於是便想決定試呢條ram, 好處在年年保固.

同埋, 因為呢條ram是無Heat sink包chips的, 燒機時會唔會過熱??
謝謝先

RAM真係唔好慳

"呢條ram是無Heat sink包chips的, 燒機時會唔會過熱?? "

呢條RAM行JEDEC 1.2V, 應該唔會太熱需要HEAT SINK既.

然而我覺得多數廠商用雙面膠紙而非導熱膠黎黐HEATSINK上去RAM CHIP 係因為marketing因素多過實際用圖, 俾人覺得勁D靚D (當然要黎遮住某些廠商鍾愛用既spectek晶片).

自己上個禮拜賣左兩條 Team Vulcan Z 8G 3200, 紅色, 有heatsink, 都系$24x@
之後再睇, 見仲有G Skill Aegis Gaming 8G 3200, 有heatsink, $24x@
個價同Klevv呢隻應該差差吾遠

回覆 1# atomz

自己上個禮拜賣左兩條 Team Vulcan Z 8G 3200, 紅色, 有heatsink, 都系$24x@
之後再睇, 見仲有G Skill Aegis Gaming 8G 3200, 有heatsink, $24x@
個價同Klevv呢隻應該差差吾遠

我大陸RAM都照用.... 又okay喎...
Asgard... 32GB module.

"呢條ram是無Heat sink包chips的, 燒機時會唔會過熱?? "

呢條RAM行JEDEC 1.2V, 應該唔會太熱需要HEAT SINK ...
Freak 發表於 2020-9-8 14:48

有咩問題, 所有OEM都多數無Heat sink, Heat sink只係好睇, 唔代表好有用

有咩問題, 所有OEM都多數無Heat sink, Heat sink只係好睇, 唔代表好有用
zoin0000 發表於 2020-9-9 12:04

我就係話無問題

而且我覺得RAMSINK無咩用. 除左表面靚D同果樣好似勁D

先謝謝大家意見!!

應該都會買2666多, 3200就算比都用不上啦.. Intel板麻

最後都想問多下 (其實之前都問左一次), 10400 行all core freq. at 4Ghz.. 用返Intel (box) 原廠風扇真的無問題?

先謝謝大家意見!!

應該都會買2666多, 3200就算比都用不上啦.. Intel板麻

最後都想問多下 ( ...
atomz 發表於 2020-9-9 17:51

14nm 6核....唔建議

如果你3200同2666 差唔多價位, 建議買後者
之後都易D放2手