[操作疑難] 想請教依家香港仲有無人做維修motherboard

有塊ASUS Z87i Pro突然死左想揾人維修。症狀係着到機,但係onboard debug燈停左係CPU度。估計係CPU供電出左問題。CPU係另一塊MB試係無問題嘅。

係肥花見到位叫BExxECOxxIN有做維修MB,唔知有無師兄試過得唔得呢?

依家又未過得到深圳,有無師兄可以分享下上到深圳可以去邊度維修呢?

有塊ASUS Z87i Pro突然死左想揾人維修。症狀係着到機,但係onboard debug燈停左係CPU度。估計係CPU供電出左 ...
NetSoul 發表於 2020-9-12 13:24

香港算把啦。。。

租貴人工貴咩都貴,無廠就無經驗技術員,就算有人整都貴過買新,仲唔知整完玩到幾耐。

買塊二手H81 都係百零蚊

你會俾幾錢去整塊壞板?

Youtube好多片教整板
可以自己試下用他錶度下邊度出問題

買塊二手H81 都係百零蚊

你會俾幾錢去整塊壞板?
super_hkg 發表於 2020-9-12 13:34

我有另一塊板,只係唔想多件電子垃圾啫

Prorock 發表於 2020-9-12 14:26

我怕亂咁整,一着機連其他嘢都燒埋喎

香港算把啦。。。

租貴人工貴咩都貴,無廠就無經驗技術員,就算有人整都貴過買新,仲唔知整完玩到幾耐。 ...
Kin_2012 發表於 2020-9-12 13:28

唯有等通返關去深圳整

Prorock 發表於 2020-9-12 02:26 PM

他錶只能度簡單野, 再深入就要更高階儀器

有錶對地度 12V 5V 3.3V 有無short 先
真係搵唔到要燒一燒先知死咩...
著到9成唔係SB

有塊ASUS Z87i Pro突然死左想揾人維修。症狀係着到機,但係onboard debug燈停左係CPU度。估計係CPU供電出左 ...
NetSoul 發表於 2020-9-12 01:24 PM

肥花個位維修MB係咩人?搵唔到, 要睇下先答到你