[操作疑難] QVL ram 問題

請問我想買4x8gb DDR4 ram, 但廠無4x8gb 得2x8gb 我好唔好買2盒 2x8gb?

我上asus QVL 寫有啲ram DIMM Socket Support (optional ... ) 支援 1 DIMM/2DIMM/4DIMM,但有啲ram 寫 1DIMM/2DIMM 無 4DIMM 即係我買返嚟插滿4條槽會用唔到?

圖只供參考用途。

而家d ram正常問題不大,不過怕就買大牌,crucial或kingston,因為其他oem既廠根本唔知用緊咩料或買兩條16g

via HKEPC Reader for Android

而家d ram正常問題不大,不過怕就買大牌,crucial或kingston,因為其他oem既廠根本唔知用緊咩料或買兩條16g

v ...
laisy1294 發表於 2020-10-3 11:28

teamgroup, Crucial Ballistix都算大牌子掛.. 佢哋無4x8gb 得 2x8gb

所以問好唔好買 2x8gb x2

X570牙石唔係平板其實算好雜食得....

X570牙石唔係平板其實算好雜食得....
Dcup 發表於 2020-10-3 14:41

咁我買2 盒. 2x8gb 插滿佢都得啦? 我最怕買咗返嚟插得一對就麻煩

做乜唔買16x2

via HKEPC Reader for Android