[電腦組合] Deskmini x300 超頻問題

有冇用緊Deskmini x300 +zen2 apu既師兄可以分享吓,
部x300 夠唔夠電超粒cpu/ igpu,
同埋ram 可唔可以好似b550+ zen2 apu, 輕鬆超上去4000mhz?
超左頻之後性能上增幅又有幾多呢?

因為我考慮緊砌deskmini x300+ zen2 apu,
定係Inwin B1+ Asrock B550M-ITX/ac+ zen2 apu

我都想知RAM 上唔上到3800+?

deskmini x300
呢類低功耗機
我只會用來上下網
玩下啲簡單遊戲
超頻都唔使特登買佢喇 ...

呢類低功耗機
我只會用來上下網
玩下啲簡單遊戲

...
naomi 發表於 2020-10-13 15:47

Ching玩緊呢隻咩Game黎?

回復 4 #nnd

Zelda Breathe of the Wind, 用NS / Wii U 模擬器?

via HKEPC Reader for Android

我都想知RAM 上唔上到3800+?
EVIS 發表於 2020-10-12 23:05

開完post , 先見到呢條片講下deskmini x300 + 4650g 超頻
https://www.youtube.com/watch?v=WlUvQIKJh7w
佢用2666mhz ram 都超到上去3600mhz,
所以我都想知道本身用緊3200 mhz 既師兄,可唔可以超到上4000+ mhz

呢類低功耗機
我只會用來上下網
玩下啲簡單遊戲

...
naomi 發表於 2020-10-13 15:47

我知道雖然 zen2 apu 超cpu+igpu 對性能提升冇超ram咁大,
但係有得超點解唔超 (如果你用緊L9A/ axp90),
或者試下undervolt 都好呀, 睇下可唔可以維持差唔多性能, 但係部機用少D電+涼啲
https://www.youtube.com/watch?v=WlUvQIKJh7w
呢條片超完ram+ cpu+igpu ,性能都有10%增長

我比較想知道4750g 仲有冇空間超頻?

我比較想知道4750g 仲有冇空間超頻?
yck3110 發表於 2020-10-13 06:36 PM

實有架壓唔壓得住之ma

實有架壓唔壓得住之ma
nelsonlee130 發表於 2020-10-13 18:48

b550, 唔好亂入

b550, 唔好亂入
EVIS 發表於 2020-10-13 07:27 PM

樓主有考慮B550M
幫緊佢 幫緊佢