[中央處理器] 5900x/5950x出咗後,二代TR/X399係咪已經冇乜優勢?

依家5900x/5950x出咗,估計 2950X/2970WX 會跌價,但效能應該比 5900x/5950x 差,咁第二代 Threadripper 係咪已經冇乜優勢?
除咗可以 support 到 256GB RAM 同多啲 PCIe lanes,我感覺第二代TR好似已經冇乜地方值得買。

amd, yes

2970WX  R20 得97XX 分
仲差過5950X

咁咪好囉,唔學得對家年年牙膏

感覺5900X已經可以拍得住2950X/2970WX
但始終都係覺得 HDET/server 級嘅先可以幾年唔升級都唔會落後

(P.S. 仲用緊 x99 + Xeon E5 2690v3 + 256GB ECC)

Intel 嘅 10980XE 都輸比5900x,真係慘
3年前邊有諗到skylake架構嘅CPU行18核 turbo 4.8Ghz 會輸比 一粒AMD嘅12核

Intel 嘅 10980XE 都輸比5900x,真係慘
3年前邊有諗到skylake架構嘅CPU行18核 turbo 4.8Ghz 會輸比 一粒AMD ...
實頭 發表於 2020-11-8 23:27

intel 係衰係個 ceo & 高級產品經理

太遲開發 euv 7nm  10nm set 個標準太高

回覆 6# jasonfoknxu

HDET/Sever 係 ram channel 多先Keep 到優勢
剩係以CPU比,上代Zen 2 已經跑嬴

10980XE 打機 4K 都慢過 9700K 13%