[中央處理器] Intel 又出倉底絕招, 出一體式TEC AIO

為左超到5.6 GHz 打機
請係你粒 CPU 食300W 上面再加個 200W TEC  

Wow tec cooling, long time no see ! any cpu block for amd3990x ?

新型一體水冷嗎?
用制冷片?

上面Cooler master一體式
下面係EK自組水
要外加8pin電
佢個粒Cpu係極好體質吧

YouTube 下面啲 comments 寫咗, 小心 冷氣機 滴水!
所以 冰水冷 和 液態氮 都是 危險!

https://www.coolermaster.com/cat ... uid-ml360-sub-zero/
Only LGA socket 1200, don't have 2066 or AM4 /sTRX

新型一體水冷嗎?
用制冷片?

上面Cooler master一體式
下面係EK自組水
要外加8pin電
佢個粒Cpu係極 ...
Pppk 發表於 2020-11-11 11:31

用極端方法強行扯熱力去水到....

intel己經唔係超到出煙,己經直頭玩到爆偈都要谷既地步

係咪反之言表露左intel己經無貨交呢?

用極端方法強行扯熱力去水到....
intel己經唔係超到出煙,己經直頭玩到爆偈都要谷既地步
係咪反之言表露左intel己經無貨交呢?
Dcup 發表於 11/11/2020 19:55

如果 Intel 單核性能 因為 物理法則 無貨交, 照計 AMD 都 一樣 會 撞同一牆!
世上是不會有 0.00...00nm 製程!!

如果 Intel 單核性能 因為 物理法則 無貨交, 照計 AMD 都 一樣 會 撞同一牆!
世上是不會有 0.00...00nm 製 ...
toylet 發表於 2020-11-11 20:00

佢個設計要高GHz先追到ipc,而nm越細漏電越多,咪高GHz唔到,咪會有問題囉

黎個講法係好多人認為點解10nm頂住咁耐既原因,但intel又無全新架構去做,咁咪搞成今日咁囉

食電怪獸

佢個設計要高GHz先追到ipc,而nm越細漏電越多,咪高GHz唔到,咪會有問題囉
Dcup 發表於 11/11/2020 20:16

其他版友 都 講得對, 加 cores/threads 但 單核無更快 是 無意義 的!
點解 AMD 和 Intel 都 無出 5GHz dual-core CPU?? 是否 想 拖延時間?