[中央處理器] 想問下關於i7 4790

而家我用緊i3 4系u
有朋友諗住平讓粒i7 4790比我
而我塊板又支援哩粒u(用緊H81底板),所以諗住升下部機用嚟打下機
已有16gb ram ,ssd 同gtx1060
唯一問題係哩粒u既溫度同熱量,我個機箱係類似silverstone ps15b咁既大細
我用google search過話哩粒u好熱,閒閒地都成70-80度
因為我部機係放喺房,間房夏天會幾熱,當初買i3 就係唔想咁熱
夏天我唔會開冷氣,只會開風扇,而家仲諗緊買唔買粒u好
有冇用緊i7 4790既師兄比d意見我?thanks

你如果用原裝個散熱器就更係熱,買個散熱器就唔會好熱,如果熱都係因為入面散熱膏乾咗,不過正常應該無咁快乾~

舊啦,唔怕死驚咩,最多熱到節流

你唔怕塊板頂唔順忽然死既,其實都無野好驚,熱又唔係咩問題

粒U幾平先?
10代i3 已經舊款I7來。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

處理器散熱器限高        154mm , 好多選擇啦,
https://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail 呢度簡

舊啦,唔怕死驚咩,最多熱到節流

你唔怕塊板頂唔順忽然死既,其實都無野好驚,熱又唔係咩問題 ...
Dcup 發表於 2020-11-13 19:43

太熱既話,夏天間房會變焗爐咁
會熱到打唔到機

粒U幾平先?
10代i3 已經舊款I7來。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
kevin169 發表於 2020-11-13 19:46

$500以下

你如果用原裝個散熱器就更係熱,買個散熱器就唔會好熱,如果熱都係因為入面散熱膏乾咗,不過正常應該無咁快 ...
Pppk 發表於 2020-11-13 19:41

我係驚換左有熱導管既塔散都係咁熱就麻煩

我係驚換左有熱導管既塔散都係咁熱就麻煩
tcf 發表於 2020-11-13 19:52

2代-8代嘅intel 大部分CPU 入面係用散熱膏
而非銲料   而散熱膏係會乾
如果你唔開蓋係解決唔到晶片積熱問題

你如果用原裝個散熱器就更係熱,買個散熱器就唔會好熱,如果熱都係因為入面散熱膏乾咗,不過正常應該無咁快 ...
Pppk 發表於 2020-11-13 19:41

我覺得 係會因為入面d矽脂老化而熱左
尤其長期超頻同長期唔熄機有50% loading果d
因為我有兩粒都係咁 一開頭長開都唔過70度風扇唔會嘈
後期用用下就變左長期75度 換左散熱膏都冇分別
風扇嘈到我要用argus monitor set番低轉由得佢熱算