[操作疑難] 新買 ASUS TUF GAMING B550-M問題

今日買這塊板時售貨員話問我有沒有舊 CPU 更新 BIOS 才可以支援 AMD 5000 系列 CPU , 請問是真的嗎?
我想用 R5 5600X 點算好 ?

我用AsRock為例(我未試,仲等緊粒CPU):
https://www.reddit.com/r/ASRock/ ... t_zen3_on_bios_110/

TL;DR
如果現有主板個BIOS 係 AGESA Combo-AM4 v2 1.0.0.2(或以上),咁唔使擔心,你至少入到POST update BIOS。

塊板有Bios Flashback喎!

塊板有Bios Flashback喎!
housing 發表於 2020-12-28 11:56 PM

https://www.asus.com/tw/support/FAQ/1038568
在關機或沒有安裝CPU的狀態下更新BIOS (使用USB BIOS FlashBack)

我用AsRock為例(我未試,仲等緊粒CPU):

TL;DR
如果現有主板個BIOS 係 AGESA Combo-AM4 v2 1.0.0.2(或 ...
天宮葉月 發表於 2020-12-28 22:23

謝謝師兄幫忙 , 我再看箱面有塊貼子寫著 ( AMD RYZEN 5000X DESKTOP READY ) , 請問是否代理已經幫我更新左 BIOS ?

在關機或沒有安裝CPU的狀態下更新BIOS (使用USB BIOS FlashBack)
JIMillim 發表於 2020-12-29 01:54

謝師兄幫忙 , 我再看箱面有塊貼子寫著 ( AMD RYZEN 5000X DESKTOP READY ) , 請問是否代理已經幫我更新左 BIOS ?

再看箱面有塊貼子寫著 ( AMD RYZEN 5000X DESKTOP READY ) , 請問是否代理已經幫我更新左 BIOS ?
但是售貨員對我說因為塊板出廠時都未有 AMD 5000X CPU , 所以要用舊 CPU 更新 BIOS 才可以用

謝謝師兄幫忙 , 我再看箱面有塊貼子寫著 ( AMD RYZEN 5000X DESKTOP READY ) , 請問是否代理已經幫我更新 ...
6666 發表於 2020-12-29 06:30

應該係出廠已經up左bios

信個盒啦!

AMD 設計 B550 本身已經支援 5600X, 所以不論咩牌子嘅底板都可以用到 5600X. 我早一兩個月都買咗 ASUS Prime B550M-A + 5800X, 呢個都差唔多係最平方式玩 Zen 3 8核,  嗰時ASUS 都仲係比緊 beta bios, 我冇 upgrade bios 都用到 5800X 喇.

via HKEPC Reader for Android