[電腦組合] i5 2500K 升級 i7 10700K

ASRock Z490M-ITX/AC
Intel Core i7-10700KA CPU
SilverStone RVZ03 ARGB(白色)
ANTEC NE-550G NeoEco Gold
Noctua NH-L12S
Noctua NF-A12x15 x2
以上本地買HK$6208
Kingston HyperX Predator 3600 16GBx2   US$180.49
SAMSUNG 970 EVO Plus SSD 2TB    US$249.99

日常使用你覺得有幾大升級感? 我打算i7 3770換5900x,諗住出手點知又炒價又缺貨,不過我唔急咪等下先,Intel11gen都就出 如到時AMD仲係買唔到正價分分鐘去買11900k算

via HKEPC Reader for Android

有得比較的情況下, 日常用都流暢左.
另要用來剪片就好大大升級感.
現在玩DIY 都幾煩, CPU/顯咭要食炒價,  早兩年甚至連RAM/SSD都炒

日常使用你覺得有幾大升級感?  我打算i7 3770換5900x,諗住出手點知又炒價又缺貨,不過我唔急咪等 ...
MYTHOLOGY 發表於 2021-1-4 21:29

直升11700k 或 11900k

intel 配itx, 今個冬天唔使開暖氣

日常使用你覺得有幾大升級感?  我打算i7 3770換5900x,諗住出手點知又炒價又缺貨,不過我唔急咪等 ...
MYTHOLOGY 發表於 2021-1-4 21:29

Amd 5000系有升級感~

I7 10700k正野,我都諗緊定等11系

I7 10700k正野,我都諗緊定等11系

johnnylaiee 發表於 2021-1-12 11:23

等 11, IPC 提升

10700K可以用風冷?
因為冇位加水冷,一直冇出手,如果可以我都想換。

10700K可以用風冷?
因為冇位加水冷,一直冇出手,如果可以我都想換。
MTX 發表於 2021-1-12 12:47

如果你用itx箱, 裝個120 一體水, 衰過原裝風冷
好似我粒1700, 超到3.85本身係240一體水待機30中, 轉左去matx 箱行120水 得3.4 都升到上40頭
我最近忍唔住, 轉返佢用風冷, 待機降左10度