[電腦組合] 富士通 1.95L 全內置 4K UHD BD 播放電腦 又再喺網上出現

https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f485629930

呢部嘢特徵係,播到 4K UHD BD 正版碟得嚟,仲係全內置
火牛、光碟機,全部塞喺入邊,唔會拖一條線出嚟

當然,呢個 URL 嗰部機,唔係即買即用。
需要
(1)自己買 內置 4K 光碟機(LG BU40N / BU50N)
如果買到嘅係 HP OEM 版,仲要改 FW 成 LG 版,先播到正版。
(2)可能要換 CPU 為 i3 9100T / i5 9400T
因為佢原裝 Celeron 嘅 UHD 唔係 630,可能唔播得,但我未試過,如果播得就唔駛換。
(3)可能要 自製 光碟機 電源線 同 SATA cable
富士通廠機 如果出廠冇預裝 就成日唔跟呢啲配件,淘佬都買唔到,唯有自製。
(4)駁 4K mon 用普通 DP 線就得,但駁 TV 就要 DP 2 HDMI 2.0/2.1 cable

條 link 部 WD1/D2 畀人買走咗。
後尾我 check 返自己部機 WD1/C2 嘅 BIOS,發現 WD1/C2 同 WD1/D2 可能根本係同一隻主機板嚟。
因為兩機種 通用一個 BIOS。
咁件事就簡單好多,WD1/C2 做到乜,點 customize,WD1/D2 都完全相同。

而家最新款叫做 WD1/E2,十代機,都應該仲可以播 4K UHD BD。
但聽講 H410 B460 唔支援 11 代 CPU,咁呢代應該好短命。

11代本身都唔支援播4k uhd bd, 升級到都冇用

條 link 部 WD1/D2 畀人買走咗。
後尾我 check 返自己部機 WD1/C2 嘅 BIOS,發現 WD1/C2 同 WD1/D2 可能根 ...
MelonGx 發表於 2021-1-14 10:54

但11代核顯有價值好多....

via HKEPC Reader for Android

唔平.....

11代本身都唔支援播4k uhd bd, 升級到都冇用
KinChungE 發表於 2021-1-14 11:44

藍光碟聯盟當初聽晒Intel講配合晒搞咁多PC播4K藍光碟限制真係玩殘咗大半個HTPC市場同4K藍光碟市場,4K藍光碟用PC播咁鬼麻煩自然少人會想買碟。
以前SACD直接排斥PC結果一直普及唔到去到今日啲人多數寧願上網買DSD格式嘅歌都唔多想買SACD反而CD仲有大把市場另一邊廂黑膠唱片都復出埋,而家4K藍光碟就好似犯緊當年SACD所犯嘅錯自己趕緊PC客。

遲早有日會搞到連高清LD都復出埋,但係4K藍光碟都仲係好少人買。

藍光碟聯盟當初聽晒Intel講配合晒搞咁多PC播4K藍光碟限制真係玩殘咗大半個HTPC市場同4K藍光碟市場,4K藍光 ...
Okt04175 發表於 2021-1-15 08:05

但啲發燒市場 SACD CD 乜都炒
整 SACD 老翻可以用 PS3

但啲發燒市場 SACD CD 乜都炒
整 SACD 老翻可以用 PS3
MelonGx 發表於 2021-1-15 09:37

啲音樂碟係可以炒到好高價,但係實際會買炒價碟嘅人都唔夠上網買HiRes音樂嘅人多。

老實講, 如果個價出到黎都要五六千, 我買部Panasonic UB820 好過啦, 錢多仲可以升上去買UB9000, 起碼唔使搞咁多野, 而且聲畫質素應該會更好

老實講, 如果個價出到黎都要五六千, 我買部Panasonic UB820 好過啦, 錢多仲可以升上去買UB9000, 起碼唔使搞 ...
kelvinhin 發表於 2021-1-15 19:33

我部二手機砌出嚟 4 萬 yen 到
本體 30000
光碟機 5500
software 沿用 Pioneer 嘅 OEM 唔駛額外畀錢
光碟機 Power/SATA cables DIY total 1500