[電源器] 火牛壽命

請問各位師兄,火牛是否用到若干年期就要更換,否則可能突然死亡的時候會燒毀其他硬件,小弟的火牛已經用了 7 年,想換隻 1000W,請問有什麼推介,謝謝!

火牛裡面,只有電容係損耗品,只要定時換,唔超載,唔高溫,用幾十年都得。

我有隻2theMax 400W 牛,用了起碼15年,仍在使用中,i3機長期<100W loading。
每五年,牛臣會同佢換輸出電容,及check吓大水塘有無縮水,應該再用多十年都得!

via HKEPC Reader for Android

牛如果設計得好用到機死, ATX換12VO都可以唔會有問題

10 年保, 我死佢都末死。

岩岩先死佐corsair Ax1200i, 無貨換,代理直接換佐隻AX1600i比我

岩岩先死佐corsair Ax1200i, 無貨換,代理直接換佐隻AX1600i比我  

via HKEPC Reader for Android ...
seadog176 發表於 2021-2-20 18:52

我都爆過一隻 AX850

如果火牛夠期前是否可在 BIOS 睇到各 cp u, ram 電壓等會過底?

火牛裡面,只有電容係損耗品,只要定時換,唔超載,唔高溫,用幾十年都得。

我有隻2theMax 400W 牛,用了 ...
jwong852 發表於 2021-2-20 18:33

長知識!

請問 大水塘是乜意思?點check 有冇縮水?
牛臣是邊位?
要自行換cap 有冇咩野要注意?
謝謝!

長知識!  

請問 大水塘是乜意思?點check 有冇縮水?
牛臣是邊位?
要自行換cap 有冇咩野要注意 ...
terry_beginner 發表於 2021-2-21 00:20

無記錯, 牛臣 (神) 應該就是 jwong852 兄