[中央處理器] 10700 定 4750G 好呢....

速度  / 熱量 / 用電 ...都好似差唔多 ...?

唔記 Gpu買I7

via HKEPC Reader for Android
TEKKHG 發表於 2021-2-21 11:32

兩款都有 GPU ?

自己諗想要慳電定快d
qcmadness 發表於 2021-2-21 11:07

好實在

10700 快少少但熱少少 /  4750G 慢少少但涼少少  ....

除咗你提及嗰啲嘢, 仲要考慮埋買唔買到, 我想買4650G box cpu 周圍都冇貨, 上網天價的除外 ...
Maxilogic 發表於 2021-2-21 09:53

而家 4750G 天價...?

https://www.hkepc.com/19351/8_%E6%A0%B8%E5%BF%83_Renoir_APU_%E7%99%BB%E5%A0%B4_AMD_Ryzen_7_Pro_475 ...
TEKKHG 發表於 2021-2-21 11:46

咁我無記錯呀

唔係少少, 差100W
qcmadness 發表於 2021-2-21 14:39

又真係差唔少
不過照計一般好少長期  full loading ....

另外  10700 比 4750G 好似平左差唔多 20%?

少長期full, 多短期full
所以火牛都要好少少/預多少少空間
tomshardware都話有K無K唔差太遠
自 ...
ckyuen2 發表於 2021-2-21 17:08

都係, 咁睇下 AMD 有無貨啦

但係咁喎, 10700 無 k 喎

都有得超咩?
LoveMariahDayAn 發表於 2021-2-21 13:09

從來唔超, 超什麼?

好少長期full load買4350g得啦
實頭 發表於 2021-2-22 00:13

唔係長期 full load, 唔等於唔需要快啦....

4750G CPU-Z 單核 540
但打機 負優化 10%
即係會降到單核 490 水準
AMD 幾乎所有 CPU 都係咁
所以 5000 系 ...
MelonGx 發表於 2021-2-22 07:58

我又唔打機,  GPU 快少少慢少少其實無咩所謂....