[其他] 估唔到電腦二手硬件可以保值

我平時都唔會點留意硬件價錢
只會想換其他野嗰間先會參考下,順便放埋手頭上嗰啲舊野
於是去EPC二手區同DC肥花留意下,再去珍寶參考下
手頭上張1660S ventus想換3070
發現1660S收$2000!!!當時心諗發生咩事???我全新買返黎都係$2000,賣返出去又$2000?
放是去再去珍寶睇下零售價 嘩賣$2500!!
至於我想換嗰張3070就賣$5000 岩岩出嗰陣賣緊$4300..........

家下打到機既卡,9成都貴過上年買入價,問題只係你賣左買得翻咩?

5000無散賣3070 ,跟機出1月底最平5199

幾年前買左rx480 好似1000左右
玩左年幾放出去遇正礦潮放$2200都有人要,真係痴痴地線

家下打到機既卡,9成都貴過上年買入價,問題只係你賣左買得翻咩?
Dcup 發表於 2021-2-22 20:01

其實我想買3070
但有師兄話要買卡要跟埋其他野

幾年前買左rx480 好似1000左右
玩左年幾放出去遇正礦潮放$2200都有人要,真係痴痴地線 ...
default 發表於 2021-2-22 20:15

放左佢啦

礦潮只係再up上D,本身全球晶片都短缺....

印錢年代炒乜利潤都成倍起跳,股票/crypto click幾下mouse就有。電子野升果少少仲要係實物交易都幾無謂

display card 升值

二手市場已變質, (無得挖既歷史舊卡) 電子垃圾卡都抬價
真係當d人無卡用到連著機卡/舊卡都缺