[中央處理器] Anandtech 拎左3月6號新微碼測多一次11700k

新微碼有進步, 比之前快左1.8%
另外已講到明唔講得【Official Spec】 (即係gear1/2) 係NDA問題
但係【可以confirm 一路都係行緊 1:1 】  

Anandtech

是但啦,過幾日我攞到u實打爆班友塊面

是但啦,過幾日我攞到u實打爆班友塊面
1756 發表於 2021-3-15 09:41

你記得跟 spec 即係 2933/3200 RAM 來試喎
人地 review 唔同你
人地review 係試比大眾睇, 正常來講係咩性能

唔係你D 水冷ram 爆超 4500

回覆 3# crackong

gear1點上4500

回覆  crackong

gear1點上4500
sl110070 發表於 2021-3-15 11:51

野都未出來
我點知點上 ?
話唔定佢好西利可以1:1 行 2250  呢 ?
人地Zen3 都有d 友仔可以挑到粒U行到 4267 即係1:1 2133MHz

Intel 冇奶油唔得既

回覆  crackong

gear1點上4500
sl110070 發表於 2021-3-15 11:51

gear 2 直上 5000

原本intel都有分 gear 1/2
但gear 1唔等於1:1?

回覆 7# kcthomlau
11代新加功能 memory有得step up 1:2
不過望落又好似唔同AMD果隻decoupling

回覆  kcthomlau
11代新加功能 memory有得step up 1:2
不過望落又好似唔同AMD果隻decoupling ...
danny9428 發表於 2021-3-15 14:10

唔好用zen 3垃圾io die同rkl比,ok?
zen 3分頻後bandwidth倒退,而rkl分頻後bandwidth唔會有損失,代價只係latency增加8-10ns

唔好用zen 3垃圾io die同rkl比,ok?
zen 3分頻後bandwidth倒退,而rkl分頻後bandwidth唔會有損失,代價 ...
1756 發表於 2021-3-15 14:16

zen 3垃圾io die 比到16 core 出來
點同比盡得8 core 既 rkl 比  

要有一日 Intel 比到16 core 出來先有得比