[其他] 舊人新手換機,換乜好?!求推介

舊人一名,但已經脫離電腦硬件很長時間,已經跟不上時代步伐!

而家興啲乜嘢已經完全唔認識,啱啱部電腦個三叔ssd突然之間死咗,入吾到 windows, 迫於無奈要進行一次換機工程,由於脫節唔知道用咩硬件好。

依家用緊呢隻seasonic嘅白金牛,唔知換機仲可唔可以用得返呢?

本人吾打機,電腦主要用途睇 Netflix,電影,劇,BT,會用模擬器玩啲android mobile game,求各位師兄推介下,budget 約 7k連機箱, thx

p. s. 舊電腦係3770k + asus m5f + asus 660Ti

回覆 1# -=NiCeGuY=-

唔打機, 用built-in display,

個PSU 又有 CPU 8Pin,  

買返d 大路嘢,可以唔洗換牛.

買番 ssd 咪掂, 小造一件垃圾

咁多budget想使又唔打機
可以諗有雙NVMe M2嘅板
搭2TB有ram SSD / 500GB-1TB 有ram+2TB 無ram SSD
睇片第時要AV1硬解,趕就i7 11700唔趕就等i5 11400/11500
萬一打機可能用返舊display card先
搭8GBx2 DDR4
詳情可以去砌機區問問
可能俾人老點上32GB ram...

不過隻ssd其實壞未呢
如果只係炒data可能裝返windows就ok

玩 android Game
一定要留 660ti 有 gpu加速(無論任何模擬器)
Igpu support好麻麻

Cpu入 11代i7
冇就入10代 平好多
Ram 最好32G以上 反正你 bugget多
Ssd自己唸 nvme/sata ssd 各有各好
其他嘢火牛你有幾箱你有 慳返唔少

via HKEPC Reader for Android

火牛用返,可砌11代i5,B560板,顯示卡可唔買住

睇係咪真係咁想洗咗果7K,如果不過齋睇個用途,我覺得換隻新SSD,同埋去汁張二手1063應該都夠玩

1060 3GB版個GPU比6GB版弱雞D、同埋個DRAM少一半,比較少人用黎挖礦,『相對』比較唔會係礦卡

而家連入門叫打到下機既DISPLAY CARD都炒到飛起,上個月幫朋友出咗張1650S都要差唔多兩千銀,平價版都比人買咗先,果日去到得返一張

U就睇價睇貨,有咩出咩,煙條就黎出11代,如果10代個價如果有減,真係可以出10代就得,AMD 5000系性能係勁,但個價太貴,之但係如果有計搵到官方定價版都算抵,不過無咩可能

多謝咁多位師兄嘅回覆先,其實我都有好多個ssd, 有個mx500和 870evo 500G係全新 。

但係個問題係,之前舊果個三星ssd突然之間boot唔到入windows後,我曾經換過啲sata線, 轉嗰啲插,clear cmos, 都認唔到嗰個三星ssd,所以我覺得係ssd 死左

曾經想試過喺另外一個ssd裝windows,但係唔知係咁啱定係個底板有問題,個dvd drive又load唔到碟

所以先想成部換吾想煩 部機都好似用左有6-7年,其實又會吾會係底板壞呢?

btw 因為我真係冇睇電腦野好多好多年,其實咩事令到而家啲display卡咁貴呢??

thx all

買番 ssd 咪掂, 小造一件垃圾
raym123 發表於 2021-3-31 18:17

我同意呢位師兄嘅睇法。

其實只要換ssd 就可以繼續用,減少電子垃圾,如果你想快啲,想用nvme ,你可以睇下呢類,不過而家Windows 會強制update ,有機會炒,因此建議用返sata ssd。

而且而家實在唔係upgrade 好時機。

Intel cpu:而家11代新u仲係14nm,12代年尾先岀。
Amd cpu: 缺貨,食炒價

Ram:而家Ram 貴,而且年尾,岀年年頭可能岀ddr5,可以等下,不過ddr5一開始可能有啲問題。

Intel 主板:intel 年尾岀新u ,會換socket,新板又有機會support ddr5同pcie 5.0

Amd 主板: amd4 socket 用左多年,根據roadmaP岀年應該岀新socket 。有機會support ddr5同pcie5.0

顯卡: 唔洗諗,炒價

SSD:而家ssd 有少少升價,可以買嘅

火牛: 我唔熟,但高火數嘅牛應該因為礦機而要訂貨。

因此,我認為而家唔係砌機好時機,如果電腦仲可以用,建議繼續使用

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

多謝咁多位師兄嘅回覆先,其實我都有好多個ssd, 有個mx500和 870evo 500G係全新 。

但係個問題係,之前舊果 ...
-=NiCeGuY=- 發表於 2021-3-31 20:05

你可以嘗試一下唔用dvd ,試下用usb flash drive嚟裝機

你可以搵a sir check 下

而家顯卡因為挖礦而炒價

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)